Organik ve konvansiyonel yöntemlerle üretilen çayların (Camellia sinensis) fabrika atıklarında besin madde içeriği ve in vitro sindirilebilirlik değerlerinin belirlenmesi
Determination of nutrient content in factory wastes of tea (Camellia sinensis) produced by organic and conventional methods and digestibility values by in vitro gas production method
  1. Tez No: 562230
  2. Yazar: NADİR ÖZYILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUĞRA GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Çay fabrika atığı, in vitro sindirilebilirlik, besin madde konvansiyonel, organik, ruminant, Tea factory waste, In vitro digestibilty, nutrients, conventional, organic, ruminant
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Bu araştırmada organik ve konvansiyonel yöntemlerle üretilen çayların (Camellia sinensis) fabrika atıklarında besin madde içeriği ve in vitro sindirilebilirlik değerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Konvansiyonel ve organik yöntemle üretilen taze çay bitkileri ve çay fabrika atıkları, çay üretim sezonları olan Mayıs (1. sezon), Temmuz (2. sezon) ve Ağustos (3. sezon) aylarında ve her aybaşı ve sonunda olmak üzere farklı dönemlerde Karadeniz Bölgesi çay fabrikalarından temin edilmiştir. Araştırmada çay fabrika atıklarının besin madde içerikleri ve 3, 6, 12, 24, 48, 72 ve 96. saatlerde in vitro gaz üretim tekniği ile sindirilebilir organik madde ve metabolik enerji değerleri saptanmıştır. Bulgular: Atıkların besin madde değerleri sezon ve dönemlere göre değişmekle birlikte kuru madde (KM) %92 - 95, ham kül (HK) %3.56 – 4.59, nötral deterjan fiber (NDF) %51.10 – 57.23, asit deterjan fiber (ADF) %40.93 – 49.27, ham protein (HP) %7.21 – 14.07, ham yağ (HY) %0.28 – 1.07, sindirilebilir organik madde (SOM) %25.47 – 44.79 ve metabolik enerji (ME) 4.65 – 8.79 MJ/kgKM olarak bulundu. SOM ve ME değerleri en yüksek 3. sezonda olurken bu değeri sırasıyla 2. sezon ve 1. sezonun takip ettiği (p0,05) görüldü. Sonuç: Elde edilen veriler ışığı altında 3. sezonda hasat edilen çayların fabrika atıklarının SOM ve ME yönünden daha iyi değerde olduğu, ruminantlar gibi yemden yararlanma gücü yüksek olan hayvanlarda tanen ve polifenol içeriklerinin belirlenmesi sonrasında rasyonlara uygun düzeylerde katılabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is determining the In Vitro true digestibility values and nutritional cobtent for factory waste of tea (Camelia Sinensis) produced by organic and conventional methods. Materials and Methods: Fresh tea plants produced by coneventional and organic methods and the tea factory wastes are collected from Karadeniz region tea factories on the season for tea production which are May (1. season), July (2. season) and August (3. season) and on the start and end of each month. İn this study on the nutrient composition in factory waste and 3,6,12,24,48,72 and 96 hours digestible organic material and metabolic energy values achieved with in-vitro gas production technique. Results: The nutrient values of wasted varied with seasons and periods but values found are: dry matter (DM) 92-95%, ash values 3.56-4.59%, neutral detergant fiber (NDF) 51.10- 57.23 %, acid detergant fiber (ADF) 40.93 – 49.27%, digestible organic material (DOM) 25.47 – 44.79 % and metabolic energy (ME) 4.65 – 8.79 MJ/kgKM. DOM and ME values were found highest at the 3. season followed by 2. season and 1. season (p0.05). Conclusion: Under the light of the data found the waste of tea collected in the 3. season have higher SOM and ME values, and could be used for animals that have high utilization for fodder like ruminants in rations at suitable leves after determining the tanen and polyphenol levels.