Videoblog etkinlikleri ile Almanca konuşma becerisinin geliştirilmesi
Development of German speaking skills with Videoblog activities
- Tez No: 562314
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILDIRIM TUĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Konuşma Becerisi, Weblog, Blog, Video, Videoblog, Bilgisayar Destekli Öğretim, Speaking, Weblog, Blog, Video, Videoblog, Computer Assisted Instruction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Almanca öğretmeni adaylarının, çeşitli video oluşturma ve çekme çalışmaları aracılığıyla yürütülen derslerde videolog uygulamaları ile almanca konuşma becerisini geliştirmeye ilişkin görüşlerini almayı amaçlayan bu araştırma, betimsel tarama modelinde desenlenmiştir. Bu araştırmada, nitel araştırma yönteminin durum çalışması benimsenmiştir. Araştırma 2015-2016 Öğretim Yılında Trakya Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Yabancı Diller Eğitimi Bölümü, Almanca Öğretmenliği Anabilim Dalı 4'ncü sınıf öğrencileri ve yüksek lisans öğrencileriyle yürütülmüştür. Araştırmada veriler araştırmacı ile birlikte 3 alan uzmanı tarafından oluşturulan yarı yapılandırılmış açık uçlu soru formu ile toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel analiz ve içerik analizi teknikleri birlikte kullanılmıştır. Sonuçlar nitel verilerin sayısallaştırılmasında kullanılan yüzde ve frekans ile belirtilmiş ve katılımcı görüşlerinden örnekler sunulmuştur. Araştırmanın sonucunda katılımcıların görüşleri video çekme ve seslendirme çalışmalarının konuşma becerilerine etkisine yönelik; temel dil becerilerinin geliştirilmesi, bilgisayar okuryazarlığı , mesleki ve otonom öğrenme ve motivasyon şeklinde alt temalar olarak belirlenmiştir. Genel olarak dersin amacına uygun olarak hazırlanan video çalışmaları ve etkinlikleri öğrencileri olumlu etkilediği, çalışmaların dili kullanmaya ve konuşma becerilerinin geliştirilmesine yönelik olumlu katkı sağladığı, bu tarz çalışmaların onları motive ettiği ve ayrıca kelime haznelerinin gelişimi yanında konuşma becerisinde kaygı düzeylerinin azalarak daha aktif olduklarına ve işbirlikçi öğrenme ile eğlenerek zaman geçirdikleri yönünde öğrenciler görüş belirtmişlerdir. Araştırma sonunda dil öğretimi yapan eğitimcilerin derslerinde eğitim ve öğretim amaçlı hazırlanmış video etkinliklerine daha sık yer vermesi gerektiği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research, which aims to get the opinions of German teacher candidates about developing video speaking and video speaking skills in the lessons carried out through various video-making and drawing studies, was designed in a descriptive survey model. In this study, the case study of the qualitative research method has been adopted. The research was conducted in Trakya University, Faculty of Education, Department of Foreign Language Teaching, Department of German Language Teaching, 4th year students and graduate students in the 2015-2016 Academic Year. Data were collected by a semi-structured open-ended questionnaire formed by 3 field experts together with the researcher. Descriptive analysis and content analysis techniques were used in the analysis of the data. The results are indicated by the percentage and frequency used in the quantification of qualitative data and examples from the participant views are presented. At the end of the study, the participants' opinions were directed to the effects of video recording and voice-over work on their speaking skills; development of basic language skills, computer literacy, professional and autonomous learning and motivation were identified as sub-themes. In general, it is understood that video studies and activities which are prepared in accordance with the purpose of the course have positive effects on the students, that studies have positive contribution to the use of language and development of speaking skills, that these studies motivate them and that they are more active in decreasing the levels of anxiety in the ability of t-speaking as well as the development of vocabulary. students have expressed their opinions in the direction of having fun. At the end of the research, it has been suggested that the instructors who teach the language should give more frequent place to the video activities prepared for education and training purposes.