Investigating the effectiveness of using video-blog based speaking activities on EFL students' speaking anxiety and their performances
Video-blog tabanlı konuşma etkinlikleri kullanmanın EFL öğrencilerinin konuşma kaygıları ve performansları üzerindeki etkinliğinin incelenmesi
  1. Tez No: 769147
  2. Yazar: VEYSEL KARSLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY YAĞIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: kaygı, yabancı dil konuşma kaygısı, video-blog, bilgisayar aracılı iletişim, bağlantıcılık, anxiety, foreign language speaking anxiety, video-blog, computer-mediated communication, connectivism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Bu çalışma, video-blog tabanlı konuşma etkinliklerinin İngilizce öğrencilerinin yabancı dil konuşma kaygıları ve konuşma performansları üzerindeki etkinliğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Bu çalışmada, video tabanlı konuşma etkinliklerinin İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin yabancı dil konuşma kaygısı ve konuşma performansı üzerindeki etkililiğini belirlemek için karma araştırma yöntemlerinden açıklayıcı desen kullanılmıştır. Bu araştırmanın örneklemini 64 kişiden oluşan Atatürk Üniversitesi İngiliz Dili Eğitimi Bölümü 1. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada, kontrol ve deney grupları sınıfta konuşma etkinliklerini gerçekleştirirken, deney grubu ayrıca video-blog platformu ile konuşma etkinliklerini gerçekleştirmiştir. Daha sonra Public Speaking Classroom Anxiety ölçeği (PSCAS), konuşma performans sınavı ve görüşme formları ile veriler toplanmış ve gerekli veri analizleri yapılmıştır. Bulgular: Araştırmanın sonuçları, video tabanlı konuşma etkinliklerini kullanan deney grubundaki öğrencilerin kontrol grubundaki öğrencilere göre daha iyi konuşma performansı sergilediklerini ve uygulama sonunda kaygı düzeylerinin de düştüğünü ortaya koymuştur. Ayrıca öğrencilerle yapılan görüşmelerde öğrencilerin video-blog tabanlı konuşma etkinliklerine yönelik görüşlerinin çoğunlukla olumlu olduğu gözlemlenmiştir. Sonuçlar: Araştırma sonucunda video-blogların yabancı dil eğitiminde kullanılmasının yabancı dil konuşma kaygısının konuşma becerileri üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmada etkili olduğu görülmüştür. Bu nedenle yabancı dil eğitimcilerinin öğrencilerinin konuşma kaygısını azaltmak ve konuşma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için video-blogları bir öğrenme aracı olarak kullanabilecekleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to identify the effectiveness of using video-blog based speaking activities on EFL students' foreign language speaking anxiety and their speaking performance. Method: In this study, explanatory design, one of the mixed research methods, was used to identify the effectiveness of video-based speaking activities on EFL students' foreign language speaking anxiety and speaking performance. The sample of this study consisted of 64 1st-grade students of Ataturk University, Department of English Language Teaching. In the study, while the control and experimental groups did the speaking activities in the classroom, the experimental group also did the speaking activities with the video-blog platform. Then, data were collected with the Public Speaking Classroom Anxiety Scale (PSCAS), speaking performance exam, and interview forms, and necessary data analyzes were made. Findings: The results of the study revealed that the students in the experimental group who used video-based speaking activities showed better speaking performance than the students in the control group, and their anxiety levels also decreased at the end of the application. In addition, in the interviews with the students, it was observed that the views of the students about the video-blog-based speaking activities were mostly positive. Conclusions: As a result of the study, it was seen that the use of video-blogs in foreign language education was effective in reducing the negative effects of foreign language speaking anxiety on speaking skills. For this reason, it was suggested that foreign language educators can use video-blogs as a tool to reduce their students' speaking anxiety and help them develop speaking skills.