Göçün güvenlikleştirilmesi ve kimlik inşası: Türkiye ve Almanya örneğinde Suriyeli sığınmacılar
Securitization of migration and identity construction: Syrian refugees in the case of Turkey and Germany
  1. Tez No: 562317
  2. Yazar: EZGİ ÖLÇÜM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI ILGIT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Suriyeli mülteciler, göç, güvenlikleştirme, kimlik, siyasi partiler, Syrian refugees, migration, securitization, identity, political parties
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Göç, uluslararası ilişkilerde son yıllarda özellikle Suriye'deki iç karışıklıklardan sonra oluşan zorunlu göç dalgası ile birlikte en çok gündemde olan meselelerden biri haline gelmiştir. Bu göç hareketi birçok ülkeyi etkilemiş ve konu üzerine yeni kararlar alınmasına neden olarak birçok alanı da etkilemiştir. Bu çalışmada da Suriyeli mülteciler özelinde Türkiye ve Almanya'da göç ve güvenlikleştirme konusu ele alınmıştır. Göç ve güvenlik birbirinden bağımsız iki konu gibi görünse de zaman içerisinde birbiri ile iç içe geçmiş durumdadır. Göçün nasıl bir güvenlik problemi haline geldiğini anlamak günümüz dünyasını ve yaşananları anlayabilmek adına önemlidir. Özellikle etkileri hala süren bu zorunlu göç konusunda güncel olarak yaşananlara şahit olurken bu kişilerin göç ettikleri yerlerde izlenen politikalar, yapılan konuşmalar, oluşan kimlik farklılıkları Uluslararası İlişkiler açısından önemlidir. Bu yüzden göç ve güvenliğin birbiri ile nasıl bağlantılı olduğu, güvenlikleştirme özelinde göçün nasıl bir güvenlik konusu haline geldiği incelenerek; Suriyelilerin göçü konusu ile bağlantıları açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Migration, especially the one happening as a forced migration in recent years after the conflicts in Syria, has become one of the main issues in international relations. This migration movement has an impact on many countries and caused new decisions to be taken about the situation in many different areas. In this study, we discuss migration and securitization of the Syrian refugees in Turkey and Germany. Even though migration and securitization might seem independent of each other, they have become interrelated over time. Understanding how migration became a security issue is important to understand today's world and the politics behind it. It is an important issue especially for International Relations to understand the different policies, and how identities are built in the places where people migrated. Therefore we will be examining how migration and security are related to each other, how migration becomes a security issue; and after all, we will be trying to find out how it is related to Syrian refugees.