Mesleki ve teknik eğitim politikalarının analizi: Öğretmen, okul yöneticisi ve sektör görüşleri
An analysis of vocational and technical education policies: Opinions of teachers, school administrators and sector
- Tez No: 562384
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL BALKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki-teknik eğitim sistemi, mesleki-teknik eğitim politikaları, eğitim sistemindeki sorunlar, Vocational-technical education system, vocational-technical education policies, problems in education system
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 274
Özet
Bu araştırmanın amacı; Türk eğitim sistemindeki mesleki ve teknik eğitim politikalarının, mesleki ve teknik eğitim sisteminin iç ve dış paydaşlarının bakış açısından analiz edilmesidir. Mesleki ve teknik eğitim politikaları; yükseköğretime geçiş sistemi, mesleki eğitime yönlendirme, istihdam ve ekonomik büyüme, program türleri, modüler eğitim sistemi, staj uygulamaları, mesleki ve teknik eğitime yön veren kanunlar ve mesleki-teknik eğitim kurumları ile işletmeler arasında iş birliği konularında ele alınmıştır. Aynı zamanda mesleki ve teknik eğitim kurumlarının temel sorunları ve merkezi yönetimden beklentiler incelenerek ihtiyaç duyulan farklı politika alanları ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Nitel araştırma yöntem ve tekniklerinin kullanıldığı araştırma, betimsel desende yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubu, Gaziantep ili Şahinbey ve Şehitkâmil merkez ilçelerinde bulunan mesleki ve teknik eğitim kurumlarında görev yapan 10 öğretmen ve 10 okul yöneticisi ile Gaziantep ilinde faaliyet gösteren 10 işletme temsilcisi olmak üzere 30 katılımcıdan oluşmaktadır. Katılımcıların belirlenmesinde ölçüt örnekleme ve maksimum çeşitlilik örneklemesi yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Araştırma verileri, yarı-yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmış ve içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; mesleki ve teknik eğitim politikaları kapsamında yeni düzenlemeler yapılması beklenen birçok alan bulunmaktadır. Bu alanlar arasında; merkezi sınav sistemi, öğrenci profili, iş olanakları, eğitim personelinin nicelik ve niteliği, öğretim programları, mesleki ve teknik eğitim kurumlarına ayrılan bütçe, altyapı ve donanım, staj uygulamaları, yönlendirme çalışmaları, yükseköğretime geçiş sistemi ve okul-işletme iş birliği öne çıkmaktadır. Mesleki eğitimin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için tüm paydaşların sürece katkı yapması ve sorumluluk alması beklenmektedir. Araştırmanın sonuçları, mesleki ve teknik eğitim sisteminin sorunları ve mevcut politikalar kapsamında tartışılmış ve bunun sonucunda mesleki ve teknik eğitimin iyileştirilmesine yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to analyze the vocational and technical education policies in the Turkish education system from the viewpoint of the internal and external stakeholders of the vocational and technical education system. Vocational and technical education policies were analyzed in terms of transition to higher education, orientation to vocational education, employment and economic growth, types of programs, modular education system, internship practices, laws governing vocational and technical education, and cooperation between vocational-technical education institutions and enterprises. Different policy areas needed were also revealed by examining the main problems of the vocational and technical education institutions and the expectations from the central government. Qualitative research methods and techniques were used in the research and the research was carried out by using descriptive design. The study group consisted of 30 participants including 10 teachers and 10 school administrators working in vocational and technical education institutions in Şahinbey and Şehitkâmil central districts of Gaziantep province and 10 representatives of enterprises carrying on a business in Gaziantep province. Criterion sampling and maximum variation sampling methods were used together to determine the participants. Research data were collected through semi-structured interviews and analyzed by content analysis. According to the research results, there are many areas where new regulations are expected to be made within the scope of vocational and technical education policies. Among these areas; centralized examination system, student profile, job opportunities, quantity and quality of educational personnel, curriculum, budget allocated for vocational and technical education institutions, educational infrastructure and equipments, internship practices, orientation studies, transition to higher education system and school-business cooperation have come to the forefront. All stakeholders are expected to contribute to the process and take responsibility for the development and extensification of vocational training. The results of the research were discussed within the scope of both the problems in vocational and technical education system and current policies and consequently suggestions were made to improve vocational and technical education system.