Antik Roma'da ev yaşantısı
Home life in Ancient Rome
  1. Tez No: 562446
  2. Yazar: CANAN KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Antik Roma, Mimari, Aile, Ancient Rome, Home, Architectural, Family
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Antik Roma'nın gücünün simgesi olan mimari yapı içerisinde ev mimarisi ile Roma'nın kudretinde, yükselişinde, dünya üzerinde edindiği sarsılmaz konumda önemli bir etkiye sahip olan toplumun en küçük yapı taşı aileyi incelemek amacı taşıyan tezimiz üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölüme Antik Roma şehrinin genel manzarası ele alınarak başlanmıştır. Ayrıca bu bölümde Roma evlerinin mimari tipolojisi villa, domus ve insula başlıkları altında incelenmiştir. İkinci bölümde ev mimarisinin özel alanlarını oluşturan mekânlara, odalara ve eşyalara değinilmiştir. Yine bu bölümde Romalıların adeta dekorasyonun bir parçası olarak gördükleri ev kölelerine yer verildiği gibi, dini hayatın ve özel yaşamın kopmaz bir parçası olan tanrılara da ver verilmiştir. Üçüncü bölümde ise daha da özele inilerek bir toplumun tüm alanlarını etkilediğini düşündüğümüz aile incelenmiştir. Burada mutlak gücü elinde bulunduran pater familiasın aile üzerindeki etkisiyle devam eden süreçte bu gücün altında yer alan evlilik akdi ile aileye katılan kadının buradaki rolü açıklanırken çocuklardan ve onlara verilen eğitimden de bahsedilmiştir. Çalışma konumuzun araştırma sahası iyi analiz edilerek konu hakkındaki bilgiler, antik kaynakların ışığında ele alınıp taranarak yazıya geçirilmiştir. Bu eserlere destek olacak nitelikteki konuyla ilgili Türkçe, İngilizce ve Almanca eserler toplanıp tasnif edilerek gerekli yerlerde kullanılmıştır. Tez içerisinde geçen Latince terimler Türkçeye uygun şekilde çevrilmiştir. Araştırmanın sonucu olarak, dönemin yapıları incelendiğinde özellikle dış görünüşlerinin bir hayli etkileyici olduğu görülmektedir. Roma evinin mimari bağlamda sosyal yaşamın çekirdeğini oluşturan aileyi etkilediği kadar etkilendiği de anlaşılmıştır. Bu evlerde yaşayan kişilerin sahip oldukları sosyal statüler mimari planı, evin işleyişini ve özelliklerini belirlemiştir. Servet sahipleri ile orta ve alt gelirlilerin sosyal yaşantılarındaki fark mimaride de görülmektedir. Aile yapısına bakıldığında ise Roma siyasal yapısındaki örgütlenmeyle örtüştüğü görülmektedir. Bu durum Antik Roma'da sosyal tabakalaşmanın her alanda kendini gösterdiğini kanıtlamıştır.
Özet (Çeviri)
This study that consists of three chapters aims to examine the smallest building block of the society that is considered as the symbol of the power of ancient Rome and has a significant effect on the rise of Rome, with its home architecture and the power of Roman architecture. The first chapter started with a general view of the ancient Roman city. Furthermore, in this chapter, the architectural typology of the Roman houses are examined under the titles of villa, domus and insula. In the second chapter, the spaces, rooms and objects that make up the special areas of the house architecture are mentioned. Also in this section, the Romans are seen as part of the decoration of the house as well as the slaves, religious life and private life is also part of the gods have been given to the gods. In the third chapter, family as we all know affects the whole area of the society is specifically examined as well. In this process, the role of woman who participated in the marriage contract and her family was explained while the pater familias, which had absolute power here, continued with the influence of family. The main topic of the study was well analyzed and the information about the subject was discussed and scanned in the light of ancient sources. Turkish, English and German works related to the subject that will support these works were collected and classified and used in required places. As a result of the study, it is observed that the external appearance of the period is very impressive. It was also understood that the Roman house was affected as much as it affected the family, which is the nucleus of social life in the architectural context. The social statuses of the people living in these houses determined the architectural plan, the functioning and characteristics of the house. The difference between wealth owners and middle and lower income social lives is also seen in architecture. When we look at the family structure, it is seen that it overlaps with the organization of Roman political structure. This proves that social stratification in Ancient Rome is manifested in every region.