11-14 yaş grubu tenisçilerin bilateral ve unilateral diz kuvvet profilinin belirlenmesi
Evaluati̇on of bi̇lateral and uni̇lateral strength profi̇le of 11-14 years tenni̇s players
  1. Tez No: 562559
  2. Yazar: RAMAZAN DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYDE ASLANKESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: tennis, isokinetic strentgh, bilateral strentgh assymetry, H/Q ratio
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Kuvvet teniste önemli performans kriterlerinden birisidir. Extremiteler arası bilateral ve agonist-antagonist arası unilateral kuvvet asimetrisi yaralanma risklerini artırmaktadır. Literatürde tenis branşında omuz eklemine ait kuvvet araştırmaları olduğu halde diz eklemine ait kuvvet değerlerini ve asimetrisini inceleyen kısıtlı araştırma vardır. Bu araştırmanın amacı tenisçi çocuklarda diz extensiyon fleksiyon kas kuvvetinde asimetri olup olmadığını değerlendirmektir. Çalışmaya yaş ortalaması 12,8± 1,9 olan 5 kız ve 3 erkek sporcu katılmıştır. Tanımlayıcı ölçümlerin (vücut kitle indeksi, vücut yağ yüzdesi, VO2maks, 20 m sprint performansı) yapılmasının ardından izokinetik dinamometre ile 240-180-120-600 sn-1 hızlarda baskın olan ve olmayan diz ekstensiyon fleksiyon kas kuvveti ölçülmüştür. En yüksek kuvvetin kaydedildiği tekrar değerlendirmeye alınmıştır. H/Q oranlarının hesaplanmasında her açısal hızda en yüksek kuvvetin ölçüldüğü fleksiyon ve ekstensiyon değerleri oranlanmıştır. Sonuçların karşılaştırılması bağımsız gruplarda t testi ile yapılmış ve sonuçlar ortalama± SS olarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Strength is one of the most important performance criteria. Bilateral between extremities and unilateral between agonist and antagonist muscles strength asymetres can increase injuries. Even tough, there are many studies about shoulder joint stregth studies, there are limited studies about knee streght outputs and asymetries in knee joint. The purpose of this study was examine there has been any strength asymetries in knee extension- flexion. 5 girls and 3 boys (12.8± 1.9 years) have joined in the study. After descriptive measures (body mass index, percent of body fat, VO2max, 20 m sprint time), dominant and non dominant knee extension and flexion strength was measeured with isokinetic dinamometer(Cybex Norm) at 240-180-120-600 sec-1. The highest value was accepted as the maximal strength. Hamstrings/ Quadriceps ratio was calculated with ratios of strength of flexor and extensor muscles at every angular velocity. Results were analyzed with independent sample t-test and data were given as ±SD and p0.05). Also, there was any significant difference between dominant and non-dominant stregth outputs(p>0.05). theese findings suggest that there is not any significant differences of dominant and non dominant stregth output during knee extension flexion movement.