Çeşitli vücut sıvılarina maruz kalmiş çim bitkisinde β-actin gen ifadesindeki farklılıkların değerlendirilmesi
Evaluation Of Differences Of β-Actin Gene Expression in Grass Exposed to Various Body Fluids
  1. Tez No: 562565
  2. Yazar: GÖKÇE ONGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALTINDAĞ, PROF. DR. EMİNE SÜMER ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Genetik, Forensic Medicine, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Adli botanik, Festuca arundinacea, Lolium perenne, β-aktin, Festuca arundinacea, Forensic botany, Lolium perenne, β-actine
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Türkiye'de en geniş yayılım gösteren Lolium perenne ve Festuca arundinacea türleri olay yerlerinde karşılaşma ihtimali en yüksek olan bitkilerdir. Olası bir olay yerinde, vücuttan çıkacak her türlü sıvı ortamın florasını hem morfolojik olarak hem de genetik olarak etkileyecektir. Bu çalışmada bitkilerde mikrofilamentlerin üretilmesinde önemli bir role sahip olan aktin proteinini sentezleyen ve housekeeping gen olan β-actin geninin farklı vücut sıvılarına (idrar, kan, mide öz suyu) maruz bırakılmış yaprak dokularında karşılaştırmalı olarak gen ifadesi farklılıkları qRT-PCR ile incelenmiştir. Multidisipliner bir alan olan adli botanik bilimine, olay yerindeki bitkiler ve moleküler biyoloji perspektifinden bir bakış açısı sunulan bu çalışmada farklı vücut sıvılarının bitkinin dejenerasyon ve apoptosis sürecinde etkili olup olmadığı da incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Lolium perenne L. and Festuca arundinacea Schreb. are the grass species that have the highest possibility to be encountered at a crime scene as they are the most widespread species found in Turkey. At a probable crime location any fluid that is screated from a body will have an impact on both morphology and genetics flora of the environment. In this study, the differences in expression levels of B-actin, a housekeeping gene which has important roles in the production of microfilaments in plants, were analysed in leaf tissues exposed to different body fluids (urine, blood, gastric juice, pancreatic solution) by qRTPCR. The study, which aims to present a different perspective to the multidiciplinar science of forensic botany in respect to the plants around the crime scene and molecular biology, has also focused on the effects of different body fluids during degeneration and apoptosis period on the plant.