Myofasyal gevşetme uygulatılmış elit ring sporcularında yumruk frekansı ve gazsal değişimlerin incelenmesi
Investigation of punch frequency and gas changes in elite ring sports with myofascial release
- Tez No: 562601
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL OCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Myofasya, Ring Sporları, Tabata, Yumruk Frekansı, Myofascia, Ring Sports, Tabata, Punch Frequency
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmanın amacı, ring sporcularında myofasyal gevşetme yönteminin çeşitli kinematik ve fizyolojik parametreler arasındaki farklılıkların incelenmesidir. Çalışmaya 13 kick boks, 11 muay thai, 8 boks sporcusunun toplamda 32 erkek sporcu katılmıştır. Gruplar ramdomize yöntemiyle ikiye ayrılmıştır. Myofasyal gevşetme yöntemi uygulayan çalışma grubunun; 20,56±2,42 yaş, 174,75±6,75 cm boy uzunlukları, 65,56±9,23 kilogram vücut ağırlık ortalamalarına sahiptiler. Dinamik ısınma yapan kontrol grubunun; 22,75±2,67 yaş, 175,06±5,91 cm boy uzunlukları, 71,37±9,40 kilogram vücut ağırlık ortalamalarına sahiptiler. Tüm katılımcılar üç hafta boyunca haftada bir defa sol-sağ direk yumruk kombinasyonunu kum torbasına Tabata protokolünde uygulamıştır. Çalışma grubununda dinamik ısınmaya ek olarak tüm vücut myofasyal gevşetme yöntemi köpük rulo ile üç hafta boyunca, haftada üç gün antrenmanın ısınma evresinde yaptırılmıştır. Ölçümler ilk test ve son test olarak üç haftalık zaman diliminde yapılmıştır. Kinematik parametreler için Gopro hero 5 aksiyon kamera ile atılan yumruklar kayıt altına alındı. Fizyolojik parametrelere ilişkin verileri Vo2000 gaz analizörü ile polar nabız takip cihazi ilk test ve son test ile ölçümlerinde kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS paket programı kullanılarak ilişkilendirmelerde anlamlılık seviyesi 0,05 olarak Kabul edilmiştir. Çalışmamızda sonuç olarak, dinamik ısınmaya ek olarak myofasyal gevşetme yapan grubun artan yumruk frekansları, iş kapasitesindeki artışı ifade etmektedir. Yoğun antrenman programına sahip elit ring sporcularında antrenman kapasitesideki artış, müsabaka esnasında daha iyi performans gösterebilmesine, sporcunun maç kazanmasına yardımcı olacak önemli etkenlerden biri olarak görülebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find differences between the various kinematic and physiological parameters of myofascial release method in ring athletes. Thirty-two male athletes 13 kick boxing, 11 muay thai and 8 boxing athletes participated in the study. The groups were divided into two by ramdomized method. Myofascial relaxation method applied to the study group; They had averages of 20.56 ± 2.42 years, height of 174.75 ± 6.75 cm, and body weight of 65.56 ± 9.23 kilograms. Dynamic warming control group; They had a mean length of 22.75 ± 2.67 years, 175.06 ± 5.91 cm in length, and a mean body weight of 71.37 ± 9.40 kilograms. Tabata protocol was applied. In addition to dynamic warming in the study group, whole body physical relaxation method was performed with foam roller for three weeks, three days a week during the warm-up phase of the training. Measurements were performed as the first test and the last test for three weeks. For the kinematic parameters were recorded punches thrown with Gopro hero 5 action camera. Planning based on physiological parameters The Vo2000 gas analyzer and polar pulse monitor are used for the first test and for the last test measurements after three weeks. In the evaluation of the data, the significance level of the interviews about SPSS program was designed as 0.05. As a result, in our study, we express the increasing punch frequencies of the myofascial release group in addition to dynamic warming and the duration of the work target. The increase in training and training capacity of elite ring athletes who have an athlete training program can be seen as one of the leading factors that determines that the athlete can perform better in the match.