Ebû Nu'aym El-İsfahânî'nin peygamber tasavvuru
Prophet conception of Ebû Nu?aym El-Isfahânî
  1. Tez No: 562696
  2. Yazar: ABDURRAHMAN ECE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. MUSA BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Peygamber, Nübüvvet, Delâil, Hasâis, Sahih, Uydurma, Tasavvur, Prophet, Prophethood, Delâil, Hasâis, Reliable, Fake, Conception
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
ÖZETEBÛ NU'AYM el-İSFAHÂNÎ'NİN PEYGAMBER TASAVVURU(Delâilu'n-Nübüvve Adlı Eseri Çerçevesinde)Abdurrahman ECEYüksek Lisans Tezi: Temel İslâm Bilimleri Ana Bilim DalıDanışman: Prof. Dr. H. Musa BAĞCIDiyarbakır-2011Bu çalışmanın konusu halk arasında Hz. Peygamber hakkında yaygın yanlış kanaatler oluşmasında büyük etkisi olduğuna inandığımız Ebû Nu'aym el-İsfahânî'nin ?Delâilu'n-Nübüvve? adlı eserindeki rivayetlerde serdedilen Hz. Peygamber tasavvurudur. Amacımız, bu rivayetleri Kur'an, sahih hadisler ve tarihi gerçekler kapsamında değerlendirerek bir nebze de olsa sağlıklı bir Peygamber tasavvuru ortaya koymaktır. Çalışmamız bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır.Giriş bölümünde, Delâilu'n-Nübüvve ve Hasâisu'n-Nebeviyye kavramları, teze konu eser ve müellifi hakkında tanıtıcı bilgiler, Peygamber kavramı ve Peygamberlere has özellikler ve Hz. Peygamber'in faziletleri üzerinde durulmuştur.Birinci bölümde, Hz. Peygamber'in doğumundan önceki ve risalet dönemine kadar geçen süreçteki nübüvvet delilleri hakkındaki rivayetler incelenmiştir. Bu rivayetlerin çoğunun asılsız olduğu, bunların Kur'an'ın Hz. Peygamber'i bir beşer olarak tanıtan açıklamalarına, sahih hadislere ve tarihi gerçeklere uygun olmadıkları ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu rivayetlerin Hz. Peygamber'in gerçek kimliğinin kaybolmasına ve insanüstü bir varlık gibi algılanmasına sebep oldukları sonucuna varılmıştır.İkinci bölümde Hz. Peygamber'in risalet döneminde cereyan eden olağanüstü hadiseler bağlamında nübüvvet delilleri ile ilgili rivayetler incelenmiştir. Bunların da çoğunun mevzu rivayetler olması bu rivayetlerin Hz. Peygamber'i diğer peygamberlerden daha çok mucize gösteren biri olarak göstermek amacına yönelik abartılar oldukları kanaatine varılmıştır.Üçüncü bölümde ise olağanüstü olaylar bağlamında Hz. Peygamber'in diğer bazı nübüvvet delilleri hakkındaki rivayetler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPROPHET CONCEPTION OF EBÛ NU?AYM el-İSFAHÂNÎ(Within the framework of his book, Delâilu'n-Nübüvve)Abdurrahman ECEMaster of Science Thesis: Basic Islamic Sciences DivisionSupervisor: Prof. Dr. H. Musa BAĞCIDiyarbakır/2011The subject of this study is the conception of Hz. Prophet stated in the narratives in the ?Delâilu?n-Nübüvve?, the book of Ebû Nu?aym el-İsfahânî, which we believe has large impact on arising widespread wrong opinions about Hz. Prophet among public. Our aim is to at least put a right Prophet conception by evaluating these narratives under the scope of Quran, reliable hadiths and historical facts. Our study consists of one introduction part and two chapters.Introduction part focuses on Delâilu'n-Nübüvve and Hasâisu?n-Nebeviyye concepts, informative informations about the book that is the subject of this thesis, and its author, Prophet concept and characteristic features of Prophets and virtue of Hz. Prophet.Narratives regarding prophethood evidences between the time before Hz. Prophet's birth and untill prophethood period was investigated in the first chapter. Most of these narratives were attempted to be shown untruthful, were not in aggreement with Quran's explanations that introduces Hz. Prophet as a human, with reliable hadiths and with historical realities. It was concluded that these narratives were resulted in dissapperance of Hz. Prophet's real identity and perception as a superhuman creature.Narratives regarding prophethood evidences in context with extraordinary events occured in Hz. Prophet's prophethood period was investigated in the second chapter. It was reached a conclusion that most of these narratives were also exaggeration that aimed to show Hz. Prophet as showing more miracles than other prophets.Some other narratives regarding prophethood evidences in context with extraordinary events occured Hz. Prophet's was investigated in the third chapter.