The economic and political impact of socialism on Somali Republic (1969-1991)
Somali Cumhuriyeti üzerine sosyalizmin ekonomik ve siyasi etki (1969-1991)
- Tez No: 562698
 - Danışmanlar: Lecturer GÜNEY ÇOBAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ekonomi, Economics
 - Anahtar Kelimeler: Somalia, Somaliland, Socialism, Scientific Socialism, State Collapse, Economic Collapse, Civil War, Statelessness
 - Yıl: 2015
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 111
Özet
Tezde öncelikli olarak Sosyalizmin ortaya çıkışı ve“Somali Cumhuriyeti”üzerindeki önemli ekonomik ve siyasi etkileri üzerine odaklanıldı. Tezin temel hedefi Somali devlet çatışmaları üzerine yazılan literatürün daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmak ve Sosyalizmin Somali Cumhuriyeti'nin bağımsızlık sonrasındaki sürecinde ekonomik ve siyasi etkilerini incelemekti. Çalışmada tümdengelim metodu kullanılarak temellendirmeler yapıldı. Gazeteler, kitaplar, akademik metinler, tezler, raporlar ve online yayınlar ikincil veri kaynakları olarak kullanılarak niteliksel düzeyde bir çalışma ortaya çıktı. Bu tezde devlet çatışmaları üzerine ortaya konan teoriler araştırmanın temel hedeflerini kanıtlamak için tekrar gözden geçirildi. Bunlar araçsal ve klasik yaklaşımlar olarak iki temel bakış açısını kapsıyor. Bu bakış açısıyla, çalışmanın temel bulguları gösteriyor ki ülke ekonomisi“sosyalist politikalar”yoluyla ciddi bir şekilde harap edilmiştir. Somali ekonomisi ekonomik durgunluk, düşük ekonomik büyüme, yüksek bütçe açığı oranları ve yüksek işsizlik oranları ile birlikte çok ciddi makro krizler yaşamıştır. Bu süreçte ticaret açığı milyon dolarlara çıkarken, gıda ithalatı da ciddi oranlarda yükseldi. Tezde“sosyalizmin”ülke ekonomisi üzerindeki derin etkileri ve Somali'nin ekonomik performansına tarif edilemez tahribatları analiz edilmeye çalışıldı. Sosyalist yönetimin ilk beş senesinde neredeyse tüm gıda ürünleri üretimi azaldı ve ülke gıda yardımlarına bağımlı hale geldi ve de büyük borçlanmalar oluştu. Bu süreçte Somali ekonomisi komşu ülkeler olan Etiyopya ve Kenya'ya oranla feci durumdaydı. Barre ve onun sosyalist modeli klanların ayrışmasına neden oldu ve iltimas, eşitsizlik, ihanet, etnik soykırımlar yüzünden de etnik çatışmalar baş gösterdi ayrıca rejimi 1991'de yıkan gerilla tipi örgütlenmeler ortaya çıktı. Anahtar Kavramlar: Somali, Somaliland, Sosyalizm, Bilimsel Sosyalizm, Devletin Çöküşü, Ekonomik Çöküş, İç Savaş, Vatansızlık
Özet (Çeviri)
This thesis, would essentially focus on the emergence of“Somali Scientific Socialism”and it is major impact on the economy and politics of the 'Somali Republic' at the time. The main purpose of this thesis is to contribute to a better understanding of the existing literature of the Somali state conflict, and mainly focuses on the economic and political impact of“socialism”on Post-independent Somali Republic. Deductive Research approach with case study method is employed. A secondary data in the form of journals, books, academic papers, dissertations, reports and online publications is used as data sources and is consulted in the form of qualitative manner. In this thesis, theories on state conflict is reviewed in order to justify the main objectives of doing this research; the two major theoretical approaches on Somali state conflict is studied i.e. instrumentalists and traditionalists approaches. Accordingly, the major findings of this study shows that, the country's economy was deeply devastated by the 'socialist system'. The Somali economy experienced serious macroeconomic crisis, including economic stagnation, poor economic growth, higher deficit ratio and higher unemployment. The trade deficit has increased to millions of dollars and food import was drastically high. The Thesis concludes that 'socialism' had profound impact on the economy of the country, the economic performance of Somalia was very disappointing. In the first years of its rule, production of almost all major food crops declined, this created that the country have to rely on food aid and large loans. Somalia's economy during this period was disastrous in comparison with the neighboring countries, such as Ethiopia, and Kenya. Barre and his socialist style system created clan division and augmented ethnic clashes due to nepotism, disparity, treachery, ethnic genocide and creation of guerrilla warfare organizations which later ousted the regime in 1991.