Yerel yönetimlerin kamusal alanda heykel uygulamaları(Mersin Toroslar Belediyesi örneği)
Sculpture applications of local governments in public space(Mersin Toroslar Municipality example)
  1. Tez No: 562742
  2. Yazar: SERDAL ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. MUSTAFA YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Kamu Yönetimi, Fine Arts, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusal alan, Heykel, Anıt, Atatürk Heykelleri, Publicspace, Sculpture, Monument, Atatürk Statues
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
“Yerel Yönetimlerin Kamusal Alanda Heykel Uygulamaları Toroslar Belediyesi Örneği”tez başlığı altında kamusal alanda heykelin tanımı, mekânla olan ilişkisi, tarihsel süreç içinde nasıl kullanıldığı, kamusal alanın tarihsel gelişimi, Osmanlı İmparatorluğu döneminin özellikle son zamanlarında kamusal alanın durumu incelenmiştir. Türkiye'de kamusal alanda yaşanan gelişmeler, iktidarların siyasi bir propaganda aracı ve ideolojik bir gösterge olarak heykel sanatından faydalanması yine araştırmanın diğer önemli bir konusudur. Tez çalışması kapsamında 1980 askeri darbesi sonrası Atatürk heykellerindeki artış ve bununla birlikte anıt heykel mantığının tekdüzeleşmesi ele alınmış ve bunların yanı sıra dünyada kamusal alanda uygulanan heykel çalışmalarının incelenmiş, kamusal alanda gerçekleştirilen performans sanatı örnekleri değerlendirilmiştir. Mersin Üniversitesi ve Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklaşa gerçekleştirmiş olduğu Uluslararası Hüseyin Gezer Taş Heykel Sempozyumu araştırılmış, sempozyumun Mersin şehrinin kültürel dokusuna ne derece katkısı olduğu üzerine durulmuştur. Tez başlığında da belirtildiği gibi özel olarak Mersin Toroslar Belediyesi'nin kamusal alanda gerçekleştirmiş olduğu anıt heykel uygulamaları çalışmanın odaklandığı temel noktadır. Bu bağlamda belediyenin heykel uygulamaları üzerine genel bir okuma yapılmış, heykellerin bulunduğu mekânlara nasıl bir katkısı olduğu, mekân ile uyumu, tarihsel süreç içinde gelişen siyasi olaylar ile bağlantısı, siyasi bir simge olarak kullanılması gibi konular incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The definition of sculpture in public space under the title of 'Sculpture Practices of Public Administration in the Public Areas in Toroslar Municipality mek. The developments in the public sphere in Turkey, statues of power to handle as their political propaganda, ideological self-expression as other indicators will still be an important subject of research. After the 1980 military coup brought an increase in Ataturk statues and monuments monotony of logic it will be examined along with it. In addition to this, the study of the sculpture works in the public space in the world, the performance art and the International Hüseyin Gezer Stone Sculpture Symposium organized by Mersin University will be investigated and the important elements such as the contribution of the symposium to the city of Mersin will be discussed. The issues on which the thesis in general, in the public domain Mersin Taurus memorial statue that will be realized by the Municipality. At this point, a general reading on the work carried out by the municipality, how it contributes to the location of the statues, the harmony with the place, the connection with the political events in the historical process, reference in the direction of military coups, the application as a political symbol, keeping the consciousness of history alive, different analyzes will be introduced.