KOSGEB girişimcilik destek programı kapsamında kurulan işletmelerin karşılaştıkları finansman sorunları üzerine bir araştırma: Osmaniye ili örneği
A research on the problems of financing financing of theestablishments established in the scope of the KOSGEBentrepreneurship support program: The case of Osmaniye province
  1. Tez No: 562897
  2. Yazar: MERYEM ORAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMA ERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOSGEB, KOBİ, Girişimcilik Destek Programı, Finansal Sorunlar, Osmaniye'deki KOBİ'ler, KOSGEB, SME, Entrepreneurship Support Program, Financial Problems, SME's in Osmaniye
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Girişim ve girişimcilik kavramları dünyadaki tüm ülkeler tarafından üzerinde durulan kavramlardır. Girişimcilik faaliyetleri ülke ekonomisinin daha hareketli ve verimli olması açısından desteklenmesi gereken ve önem arz eden faaliyetlerdir. Ülke ekonomisinin üretimde ilerlemesi, yeni teknolojilere kavuşması, ülkedeki ihracatın artması ve işsizliğin azalması kısaca Gayri Safi Milli Hasıla'da artış yaratmak için girişimciliğin desteklenmesi ve özendirilmesi şarttır. Tüm ülkelerde girişimciliği destekleyen çeşitli kurumlar vardır. Türkiye'de ise bu faaliyetleri destekleyen kurumlardan bir tanesi KOSGEB'dir. Girişimcilerin iş sürecinde karşılaştıkları birçok sorun mevcuttur. Bu sorunlar; kredi ve finansman sorunları, finansal yönetimde yetersizlik, sermaye piyasasından fon elde etmede karşılaşılan güçlükler, öz sermaye ve işletme sermayesinin yetersizliği olarak özetlenebilir. Bunların en önemlisi kredi ve finansmanda karşılaşılan güçlüklerdir. Bu çalışmada, Osmaniye ilinde 2016-2019 yılları arasında KOSGEB Girişimcilik Destek Programı'ndan faydalanan girişimcilerin karşılaştıkları finansman sorunları incelenmektedir. 2016-2019 yılları arasında 130 firma destekten faydalanmasına rağmen, bazı firmaların kapanması ve bazı firmaların adres değişikliklerini bildirmemesi sebepleriyle, çalışma 70 firmaya uygulanabilmiştir. Bu çalışmanın anket kısmından alınan sonuçlara göre, katılımcıların birçoğunun işe başlarken kendi öz sermayelerini kullandıkları ve %48'inin finansal planlama yapmadıkları görülmektedir. Katılımcıların %78,5'inin sermaye yetersizliği sorunu, %75,7'sinin özkaynak artırımı sorunu, %70'inin girdi fiyatlarının sürekli artış göstermesi sorunu, %81,4'ünün alacak tahsilatı sorunu, %54,3'ünün satışların düşük olması sorunu ve %71'inin ise döviz kuru, enflasyon ve faiz oranı belirsizliği sorunu yaşadıkları görülmüştür. Katılımcıların finansman bulma konusunda birçoğunun banka kredilerine başvurduğu tespit edilmiştir. Girişimcileri destekleyen ve uygun şartlarda kredi veren kurumların çoğaltılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The concepts of entrepreneurship and entrepreneurship are the concepts emphasized by all countries in the world. Entrepreneurship activities are important activities that need to be supported in order to make the economy more active and productive. Entrepreneurship must be supported and encouraged in order to increase the production of the national economy, to gain new technologies, to increase the exports in the country and to decrease the unemployment. There are various institutions that support entrepreneurship in all countries. In Turkey, KOSGEB is one of the institutions that support these activities. There are many problems that entrepreneurs face in the business process. These problems; credit and financing problems, inadequate financial management, difficulties in obtaining funds from the capital market, inadequacy of equity and working capital. The most important of these are difficulties in credit and financing. In this study, the financing problems faced by entrepreneurs who benefited from KOSGEB Entrepreneurship Support Program between 2016-2019 in Osmaniye are examined. Although 130 companies benefited from the support between 2016-2019, the study could be applied to 70 companies due to the closure of some companies and the lack of reporting of address changes. According to the results of the survey part of this study, it is seen that most of the participants used their own capital while starting to work and 48% did not make financial planning. 78.5% of the participants had capital shortage problem, 75.7% had equity increase problem, 70% had constant increase in input prices, 81.4% had receivables collection problem, 54.3% had low sales and 71% experienced exchange rate, inflation and interest rate uncertainty. It was found that most of the participants applied for bank loans in finding financing. It is recommended to increase the number of institutions supporting entrepreneurs and lending under appropriate conditions.