Li gorî rêbaza Vladimir Propp, analîza çend çîrokên herêma colemêrgê
Hakkari yöresinin bazı masallarının Vladimir Propp yöntemine göre analizi
- Tez No: 562932
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Vladimir Propp, Fonksiyon, Masal, Analiz, Hakkari, Vladimir Propp, Function, Tale, Analysis, Hakkâri
- Yıl: 2019
- Dil: Kürtçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışma Hakkari yöresinin olağanüstü masalları üzerinedir. Çalışmanın amacı Hakkari yöresi olağanüstü masallarının Vladimir Propp'un masal çözümleme metoduna uyup uymadığını tespit etmektir. Bu çalışmada Hakkari yöresinin on olağanüstü masalı, Vladimir Propp'un masal çözümleme metoduna analiz edilmiştir. Araştırma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde olağanüstü masallar hakkında genel bilgiler ve Vladimir Propp'un masal çözümleme metoduna yer almaktadır. İkinci bölüm masalın en önemli bölümüdür. Bu bölümde metinleri verilen masallar Propp'un masal analiz metoduna göre analiz edilmiştir. Sonuç bölümünde yapılan masal analizleri üzerine genel bir değerlendirme yapılmıştır. Yapılan değerlendirme sonucunda Propp'un masalanaliz metoduna uyan, uymayan ve metoda yapılan eklemeler belirtilmiştir. Araştırma konu hakkında bazı öneriler ile sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is on unusual folk tales of Hakkari region. The aim of this study is detecting whether unusual folk tales of Hakkâri region suit on Vladimir Propp Method or not. In this study, ten unusual folk tales of Hakkâri region are analysed according to Vladimir Propp Tale Analysis Method. This research is shaped by two chapter. In the first chapter, it gives general knowledge about unusual folk tales and Vladimir Propp Tale Analysis Method. The second chapter is the most important part of the study. In this chapter, the given passages of tales are analysed according to Vladimir Propp Tale Analysis Method. In the result cahpter, a general evaluation on analysed fairy tales is done. According to results of evaluation, it is stated that the tales suit or are not suit on Vladimir Propp Tale Analysis Method and also some additions that added on the method. This reserach ended by some suggestions on the topic.