Seymenlik geleneğinde müzikal uygulamalar
Musical practices in seymen tradition
  1. Tez No: 563017
  2. Yazar: BAHAR KÖKLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEYZAN VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Seymen, Seymenlik Geleneği, Ankara'daki Seymenler, Seymen Kültürü, Seymen Türküleri, Seymen, Seymen's Tradition, Seymens in Ankara, Seymen's Culture, Seymen's Folk Songs
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırma, Ankara'da yaşayan seymenleri ve müzikal uygulamalarını inceleyen bir çalışmadır. Araştırmada, literatür taraması, alan araştırması ve görüşme yöntemlerinden yararlanılmıştır. Sekiz seymen ile görüşülerek Ankara'da yaşayan seymenlerin müzik kültürlerine yönelik tespitler yapılmıştır. Bilimsel araştırmanın tümdengelim özelliğinden faydalanılarak, seymenlerin özellikleri açıklanmış, tarihlerinden bahsedilmiş ve Ankara'daki seymenler konusuna geçilmiştir. Genelden özele doğru akan bir sistemsel yaklaşım uygulanmıştır. Daha sonra seymenlerle, yapılandırılmış görüşme formuna dayalı olarak alan çalışması yapılmış, toplanan veriler sınıflandırılarak bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Seymenlik kültürünü yaşamlarıyla temsil eden, Ankara Kulübü Derneği ve Seymenler Kulübü Derneği'ndeki kişilerden bilgiler toplanmıştır. Ankara'da yaşayan seymenlerin gelenek ve görenekleri, müziksel özellikleri araştırılmış ve elde edilen veriler sınıflandırılmıştır. Kullandıkları kıyafetler, enstrümanlar, türküler araştırılmış ve tespit edilmiştir. Seymenlerin, gösterilerini çoğunlukla resmi törenlerde ve milli bayramlarda icra ettiği, bacıerenlerle zaman zaman aynı sahneyi paylaştıkları bilgisine ulaşılmıştır. Günümüzde gençlerin seymenliğe yoğun ilgisi olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın devamında, seymenlerin oyunlarına eşlik eden eserlerin müzikal ve ritmik analizleri yapılmıştır. Eserlerin çoğunluğunun sade bir ritmik yapıdan oluştuğu ve seymenlerin hareketlerini tamamlar nitelikte olduğu saptanmıştır. Kullanılan usul ağırlıklı olarak nim sofyan(2/4) olmuştur. Eserler genellikle la(dügah) kararlıdır. Ses alanı olarak 9 ses ağırlıklı olarak tercih edilmiştir. Seymenlerin kullandığı müziklerin asimile edildiği görülmüş ve kaliteli kayıtlara ihtiyaç duydukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is a study which examines the seymen who live in Ankara and musical practices. In the study literature review, field research and interview methods were used. Determinations were made about the musical cultures of in habitants of Ankara by making the interviews with eight seymen. Using the deductive feature of scientific research, the characteristics of the scholars are explained, their history has been mentioned and has been changed to the subject of the Turkmens in Ankara. A systematic approach flowing from general to specific was applied. After that, a field study was conducted based on the semi-structured interview from with seymens, by classifying the collected data was transferred to the computer environment. Information was collected from people from the Ankara Club Association and Seymenler Club Association, who represents seymen's culture with their lives. The customs and traditions and musical characteristics of seymen living in Ankara were investigates and the data obtained were classified. The clothes, instruments and folk songs they used were investigated and identified. It has been seen that seymens from many occupations lived together this culture. It was supplied information that seymen performed their performances mostly in official ceremonies and national holidays, and occasionally, they shared the same scene with the bacıeren. Today, it is determined that young people have interest in seymen. In the continuation of the study, musical and rhythmic analyzes of the works accompanying the plays of the Seymen were made. It was determined that the majority of the Works consisted of a simple rhythmic structure and completed them ovements of the seymens. The method used was mainly nim sofyan (2/4). The compositions are generally la (dügah) stable. Nine (9) vocals are preferred as sound field. It was seen that the music used by the seymen was assimilated and it was identified that they needed quality records.