Cahit Zarifoğlu hikâyelerinin değerler açısından incelenmesi
Examining of stories of Cahit Zarifoğlu in terms of values
- Tez No: 563064
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değer, Değerler Eğitimi, Cahit Zarifoğlu Hikâyeleri, Value, Values, Education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Eğitim kurumlarının görevi sadece akademik açıdan iyi yetişmiş bireylerin yetiştirilmesi değil, insani değerleri sindirmiş erdemli bireylerin de yetiştirilmesidir. Bu erdemli bireylerin yetiştirilmesi de değerler eğitimi ile mümkündür. Bu eğitim sürecinin içerisinde hikâyelerde önemli bir yer teşkil eder. 2018-2019 güz döneminde başlanılan ve bir yıl süren bu çalışmada Cahit Zarifoğlu 'nun yedi adet kitabında yer alan 15 adet hikâye, Milli Eğitim Bakanlığı' nın Değerler Eğitimi Yönergesi' ndeki yirmi yedi adet değer açısından incelenmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi kullanılarak yapılan çalışmada Cahit Zarifoğlu hikâyelerinde yer alan değerler kategorize edilerek hangi hikayede ne şekilde ve kaç kez yer aldığı ayrıntılı şekilde belirtilmiştir. Ayrıca bu değerlerin eğitimde kullanılabilirliği ortaya konulmuştur. Bu çalışmanın bulgularına göre, yedi eserde doğrudan veya örtük işlenen değerlerin toplamı (f: 120) tespit edilmiş ve incelenen eserlerin içinde en fazla sevgi (f: 18) değerine yer verildiği belirlenmiştir. Ayrıca hikâyelerde bağımsız ve özgür düşünebilme, temizlik, vatanseverlik ve kültürel mirasa sahip çıkma değerlerine hiç yer verilmemiştir. Çalışmanın sonucunda Cahit Zarifoğlu hikâyelerinin, değer eğitimi sürecinde yararlanılması gereken kaynaklar arasında olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The stories of Cahit Zarifoğlu The task of educational institutions is not only to educate academically well-educated individuals, but also to educate virtuous individuals who have absorbed human values. The training of these virtuous individuals is also possible through values education.The stories which take part in these educational process play important role. In this study started at the beginning of the 2018-2019 educational year and lasted 1 year, we examined twelve stories in Cahit Zarifoğlu's seven story books according to twenty three values which are constituted by taking into consideration the values that based on the Values Education Directive of the National Education Ministry. In our study, which we use document analysis, which is one of the qualitative research methods, we tried to determine the usefulness of these values in education by determining which value and how many times in Cahit Zarifoğlu stories. Furthermore, the usability of these values in education has been demonstrated. According to the findings of this study, the sum of the values in seven works directly or implicitly processed was determined (f: 120) and it was determined that the highest value of love was (f: 18) from the examined works. In addition, values such as independent and free thinking, cleanliness, patriotism and cultural heritage are not includedin the stories. As a result of the study, it is concluded that Cahit Zarifoğlu's stories are among the resources that should be utilized in the process of value education.