Afetlerde çevre kirliliği: 1999 Marmara depremi örneği
Environmental pollution in disasters: 1999 Marmara earthquake example
  1. Tez No: 563065
  2. Yazar: BUSE AKCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUMRUL GÜLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Kamu Yönetimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Public Health, Public Administration, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Kirliliği, Afet, Ağır Metal Kirliliği, Environmental Pollution, Disaster, Heavy Metal Pollution
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Çevre, insanların ve diğer canlıların yaşamlarını sürdürdüğü ve birbirleriyle etkileşimde bulunduğu fiziksel, sosyal, biyolojik ve kültürel bir ortamdır. Bu yönüyle insanların yaşamlarını olumlu veya olumsuz yönde etkileyen önemli bir unsurdur. Çevrede meydana gelen kirlilikler insan yaşamının kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir. Çevrede meydana gelen kirliliklerden bazıları; hava kirliliği, su kirliliği ve toprak kirliliğidir. Sözü geçen kirliliklerin kontrol altına alınması için yetkililer tarafından çeşitli düzenlemeler ve çalışmalar yapılarak kirliliğin en aza indirilmesi gerekmektedir. Afet, insanların yaşantısını kesintiye uğratarak kişilerin fiziksel, ruhsal, sosyal ve ekonomik kayıplarına yol açan olağan dışı durumlara denir. Bir afet meydana geldikten sonra birçok tehlike ve risk ortaya çıkabilmektedir. Bu risklerden bir tanesi de çevre kirliliği olarak dikkat çekmektedir. Afetin meydana geldiği çevredeki ortaya çıkan kirlilikler birbirleriyle bağlantılıdır ve bir afet meydana geldikten sonra çevredeki kirlilikler artabilmektedir. Bu yüzden de başta bulaşıcı hastalıklar olmak üzere birçok sağlık sorunu ortaya çıkabilmektedir. Dolayısıyla yetkililer afet meydana geldikten sonra çevresel risklerin önlenebilmesi için hem toplumsal hem de kurumsal görev ve sorumlulukları tanımlamalıdırlar. Bu tanımlanmaların bölgesel risk faktörlerinin de dikkate alınarak hazırlanması gerekmektedir. Bu çalışmada çevre kirlilikleri ve afet ile ilişkileri bağlamında, afetlerden sonra meydana gelen çevre kirliliği incelenmiş olup, 1999 Marmara Depremi'nde Adapazarı cadde tozlarında ağır metal kirliliği örneği sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The environment is a physical, social, biological and cultural area in which people and other living things live and interact with each other. The environment is an important factor affecting the lives of people in a positive or negative way. Impurities in the environment significantly affect the quality of human life. Some of the impurities in the environment are air pollution, water pollution, and soil pollution. For the control of pollution in the environment such as mentioned, the authorities should make various arrangements and studies to minimize pollution. Disasters are called extraordinary situations that cause physical, spiritual, social and economic losses of individuals by interrupting people's lives. After the disaster occurs, many hazards and risks may arise. One of these risks is environmental pollution. The pollution in the environment where the disaster occurs are interrelated. After the disaster has occurred, the surrounding impurities may increase. Therefore, many diseases, especially infectious diseases, may occur. For this reason, authorities should define both social and institutional duties and responsibilities in order to prevent environmental risks after disaster occurs. These definitions should be prepared by taking into account the regional risk factors. In this study, the environmental pollution that occurred after the disasters was examined in the context of environmental pollution and disasters; and heavy metal pollution in Adapazarı street dust in the 7th August 1999 Marmara Earthquake is presented.