İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı, Muallim Cevdet, YZ_K_0233 numaralı şiir mecmuası
The poem journal recorded in Istanbul Metropolitan Municipality Ataturk Libary, Muallim Cevdet, No: YZ_K_0233
  1. Tez No: 563149
  2. Yazar: HAKAN SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞAH GAYE FİDAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET CELAL VARIŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: mecmua, klasik, edebiyat, şiir, nesir
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Bu çalışmanın amacı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı Yz_K_0233 numaralı mecmuayı incelemektir. Klasik Türk edebiyatı metinlerinin günümüze ulaşmasında önemli bir role sahip olan mecmualar, gerek dönemin edebî zevkini yansıtması gerek divanlarda yer almayan şiirleri veya tanınmamış şairleri ortaya çıkarması bakımından edebiyat araştımacıları için vazgeçilmez kaynaklardandır. Belli bir eğitim düzeyine sahip kişilerce oluşturulan bu metinler, manzum veya mensur olabildiği gibi manzum-mensur karışık da olabilirler. Çalışmamıza konu olan yazma metin de manzum-mensur karışık oluşturulmuş bir mecmuadır. 1b-71b yaprakları arasında Arap harfleriyle oluşturulmuş metin, transkripsiyon yöntemi ile Latin alfabesine çevrilmiştir. Mecmuada yer alan şairlerin şiirleri basılı divandakilerle karşılaştırılmıştır. Şiirlerdeki farklılıklar ile şairlerin divanlarında yer almayan şiirleri dipnotlarda gösterilmiştir. Mecmuada yer alan nesir bölümlerindeki Arapça kısımların Türkçe anlamları dipnotlarda belirtilmiştir. Yine nesir bölümlerinde yer alan Kur'an ayetleri, mealleri ile birlikte sure ismi ve ayet numaraları ile gösterilmiştir. Çalışma sonucunda 71 varaktan oluşan mecmuada toplam 44 şaire ait 157 şiir tespit edilmiştir. Bu şiirler gazel, kaside, muhammes, kıt'a gibi çeşitli nazım şekillerinden oluşmaktadır. Mecmuadaki nesir kısımları ise çeşitli dinî bilgiler içeren metinlerden oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the journal recorded in Istanbul Metropolitan Municipality Ataturk Libary no: Yz_K_0233 according to the systematic classification project of the journals. The journals which have an important role in reaching the texts of classical Turkish literature are indispensable sources for literary researchers in terms of both reflecting the literary taste of period and revealing unknown poets or poems not included in diwans. These texts, created by educated persons, may be either poetry or prose or may be mixed with poetry-prose. The manuscript text which is the subject of our study is also mixed with poetry-prose. The text between sheets of 1b-71b writing in Arabic alphabet was translated into the Latin alphabet by transcription method. The poems of poets in journal was compared to printed diwans. The differences between these poems and poems that are not included in the diwan of poets are shown in the footnotes. The Turkish meaning of the Arabic parts in the prose sections in journal are stated in the footnotes. The verses of the Qur'an, which are in prose sections, are also mentioned with number and name of verses and their Turkish meanings. In the result, It is identified 44 poets and 157 poems belonged these poets. These poems are composed of various forms of poetry such as ghazal, qasida, verse. Parts of the prose in jornual consists of texts containing various religious informations. Key word: journal, classic, literature, poem, prose.