Süpermarketlerdeki satış danışmanlarının iş memnuniyeti ve iş sorunları; Konya ili Adese örneği
Work satisfaction and works problems of suppliers in supermarkets; case of Adese in Konya province
- Tez No: 563162
- Danışmanlar: PROF. DR. CENNET OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Süpermarket, Satış danışmanı, Memnuniyet, İş sorunları, Supermarket, Sales consultant, Satisfaction, Works problems
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma Konya İlinde bulunan Adese alışveriş marketlerindeki satış danışmanlarının iş memnuniyetini ve iş sorunlarını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örnek hacmi ana kitle oranlarına dayalı kümelendirilmemiş basit tesadüfi örnekleme yöntemine göre 189 olarak tespit edilmiştir. Araştırmada satış danışmanlarının; demografik özellikleri, kurum içi iletişim, birim içinde uyum ve tatmin, sosyal ve fiziksel çalışma ortamı, yönetim şekli, karar verme, katılım, ödüllendirme, motivasyon, yöneticilerle olan ilişkiler, genel memnuniyet ve iş sorunları algıları incelenmiştir.Araştırmada katılımcıların %58,7'si erkeklerden, %41,3'ü kadınlardan oluşmakta ve %51,9'unu bekar çalışanlar, %48,1'ini ise evli çalışanlar oluşturmaktadır. Yaş grupları incelendiğinde en fazla 23-26 yaş seviyesine sahip çalışanların olduğu belirlenmiştir. Eğitim seviyesine bakıldığında %47,6'lık bir dilimle en fazla lise eğitim seviyesine sahip çalışanların olduğu belirlenmiştir. Çalışma süresi incelendiğinde ise %49,2'lik bir dilimle en fazla 1 yıl ve daha az süreyle çalışanların olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada, satış danışmanlarının iş memnuniyetini etkileyen faktörler üzerine lojistik regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre kurum içi iletişim, sosyal çalışma ortamı, yöneticilerle olan ilişkiler, yönetim şekli, karar verme ve katılım algılarındaki iyileştirmelerin iş memnuniyetini pozitif yönde, iş sorunlarındaki artışın ise negatif yönde etkili olacağı saptanmıştır. Araştırmada çalışanların en önemli iş sorunları arasında“alınan ücretle geçim sıkıntısı çekme, sosyal etkinliklerinyapılmaması, kurumun sağladığı yemek ve ulaşım imkanlarının yeterli olmaması”gelmektedir. Bu bağlamda adil performansa dayalı ücret sisteminin geliştirilmesi, sosyal etkinlikler düzenlenmesi, kurumun sağladığı ulaşım ve yemek imkanlarının iyileştirilmesi ile ekonomik ve sosyal yönden iş memnuniyetin sağlanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to reveal the work satisfaction and works problems of the sales consultants in Adese Supermarket in Konya. The sample size of the study was determined as 189 according to the simple non-clustered simple random sampling method based on the main frame work. In the research; sales consultants; demographic characteristics, internal communication, harmony and satisfaction within the unit, social and physical working environment, management style, decision making, participation, rewarding, motivation, relationships with managers, general satisfaction and works problems perceptions were examined. 58.7% oftheparticipantsweremale, 41,3% werefemaleand51.9% weresingleworkersand 48.1% weremarriedworkers. Whenagegroupswereexeminated, it wasfoundthatemployeeswiththeage of 23-26 yearswerethehighest. Whentheeducationlevel is examined, it is foundthat47.6% areemployeeswithhighschooleducationlevel. Whentheperiod of workwasexamined, it wasdeterminedthat49.2% of theemployeesworkedfor a period of lessthan 1 year.In this study, logistic regression analysis was performed on the factors affecting the job satisfaction of the sales consultants. Accordingly, internal communication, social work environment, relationships with managers, management style, decision making and improvements in participation perceptions will affect job satisfaction positively andthe increase in business problems was found to be effective in work satisfaction.Beteeenthemostimportantworkproblems of theemployees in theresearchare:“Lowincome, nosocialactivities, lack of foodandtransportationfacilitiesprovidedbytheinstitution”. Inthiscontext, it may be suggestedtodevelop a incomesystembased on fairperformance, to organize socialactivities, toimprovetransportationandcateringfacilitiesprovidedbytheinstitutionandtoensurejobsatisfaction in economicandsocialterms.