Hemşirelerin psikolojik dayanıklılık, mesleğe bağlılık ve iş yükü algısı arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation of the relationships between psychological resilience, occupational commitment and workload perceptions of nurses
- Tez No: 563359
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP SÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, İş Yükü Algısı, Mesleğe Bağlılık, Psikolojik Dayanıklılık
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Araştırma hemşirelerin psikolojik dayanıklılık, mesleğe bağlılık ve iş yükü algısı arasındaki ilişkilerin incelenmesi amacıyla yürütüldü. Yöntem: İlişki arayıcı tasarımda yürütülen araştırmanın çalışma evrenini, bir eğitim ve araştırma hastanesinde görev yapan tüm hemşireler oluşturdu. Araştırmada herhangi bir örneklem seçim yöntemi kullanılmadı, gönüllü olarak katılmak isteyen hemşireler araştırma kapsamına alındı. Araştırmanın verileri; Kişisel Bilgi Formu, Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ve Mesleğe Bağlılık Ölçeği kullanılarak, anket formunun araştırmacı tarafından dağıtılıp geri alınması yoluyla toplandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerden sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, medyan (ortanca); parametrik test varsayımlarını karşılayan değişkenler için t testi, Tek Yönlü Varyans analizi; non-parametrik testlerden Mann Whitney-U testi, Kruskall Wallis H testi; değişkenler arasındaki ilişkileri test etmek için Korelasyon analizi ve Yapısal Eşitlik Modellemesi kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin yarıya yakını 31-40 yaş arasında, çoğu kadın, evli ve lisans mezunudur. Hemşirelerin ölçeklerden aldıkları puan ortalamaları psikolojik dayanıklılık ölçeği geneli için 73.96±10.72; mesleğe bağlılık ölçeği geneli için 66.18±11.58 olarak belirlendi. Hemşirelerin iş yükü algısı puan ortalaması ise 8.11±1.84 olarak saptandı. Hemşirelerin psikolojik dayanıklılık düzeylerinin çocuk sahibi olma durumuna ve çalışılan birime göre farklılık gösterdiği (p 0.05, p 0.01); mesleğe bağlılık düzeylerinin ise çalışılan birim, pozisyon, servisteki hemşire sayısını yeterli bulma durumu ve hastanede çalışma süresine göre farklılık gösterdiği (p 0.05, p 0.01) belirlendi. Sonuç: Hemşirelerin psikolojik dayanıklılık düzeyinin orta-yüksek, mesleğe bağlılık düzeyinin orta; iş yükü algısının yüksek düzeyde olduğu belirlendi. Yapısal Eşitlik Modeline göre psikolojik dayanıklılık ile mesleğe bağlılık arasında pozitif ve anlamlı, psikolojik dayanıklılık ile iş yükü algısı arasında ve mesleğe bağlılık ile iş yükü algısı arasında negatif yönde ve anlamlı bir ilişki olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: The study was conducted with the aim of investigating the relationships between psychological resilience, occupational commitment and workload perceptions of nurses. Method: The study population of this correlational research consisted of all nurses working in a training and research hospital. In the study, no sample selection method was used, and nurses who agreed to participate voluntarily were included in the study. The study data were collected using the Personal Data Form, Psychological Resilience Scale, and the Occupational Commitment Scale by distributing and retrieving the questionnaires. In the data analysis, numbers, percentiles, standard deviation, and median statistical analysis, t-test and One-Way Analysis of Variance for parametric test assumptions, and Mann Whitney-U test and Kruskal Wallis H test was used for non-parametric assumptions, and Correlation Analysis and Structural Equation Modeling were used to test the relationships between the variables. Results: Approximately half of the nurses surveyed were female in the 31-40 age group, and most of them were married and had a bachelor's degree. The mean total scores of the nurses were 73.96±10.72 in the psychological resilience scale, and 66.18±11.58 in the occupational commitment scale. The mean workload perception score of the nurses was 8.11±1.84.