Yoksul kadınlarda meme kanseri korkusu ve kadercilik algısının erken tanı davranışlarına etkisi
The effect of poor women's breast cancer fear and fatalism perception on their early detection attitudes
  1. Tez No: 563367
  2. Yazar: SULTAN PINAR COŞKUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAL GÖRDES AYDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: meme kanseri korkusu, kadercilik, erken tanı davranışı, fear of breast cancer, fatalism, early diagnosis behavior
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı sosyo-ekonomik durumu düşük olan kadınlarda meme kanseri korkusu ve kadercilik algısının kadınların kendi kendine meme muayenesi yapma ve mamografi yaptırma davranışlarına etkisinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırma Şubat 2017 – Temmuz 2018 tarihlerinde Edirne Uzunköprü Belediyesi Bölgesi'nde yaşayan 20 yaş ve üzeri yoksul kadınlarda tanımlayıcı olarak yürütülmüştür. Evreni belli olmayan örneklem büyüklüğü hesaplama formülüne göre toplam 215 kadın küme örnekleme yöntemi ile çalışmaya dahil edilmiştir. Veriler Sosyo-Demografik Özellikler Bilgi Formu, Meme Kanseri Erken Tanı Davranışı Değerlendirme Formu, Meme Kanseri Korkusu Ölçeği ve Meme Kanseri Kadercilik Skalası kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 20.0 paket programında tanımlayıcı istatistikler ile ki kare, student t testi ve pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Kadınların kendi kendine meme muayenesi yapma oranı %38 iken mamografi yaptırma oranı %33'tür. Katılımcıların çoğunluğu (%89) yüksek düzeyde meme kanseri korkusu yaşamakta olup, kadercilik algısı puan ortalaması 3.6±2.6'dır. Kadınların meme kanseri korku ve kadercilik algısı puan ortalamaları ile kendi kendine meme muayenesi ve mamografi davranışlarını gerçekleştirme durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktur. Yapılan korelasyon analizinde meme kanseri korkusu ile kadercilik algısı arasında anlamlı bir ilişki yoktur (p=.22). Sonuç: Yoksul kadınların kendi kendine meme muayenesi yapma ve mamografi yaptırma oranlarının yetersiz olduğu, yüksek oranda meme kanseri korkusu yaşadığı ve kadercilik algılarının düşük düzeyde olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effect of breast cancer fear and fatalism on breast self-examination and mammography behaviors in women with low socio-economic status. Method: The study was conducted as descriptive study in poor women aged 20 years and older living in Edirne Uzunköprü Municipality Region between February 2017 and July 2018. A total of 215 women were included in the study with cluster sampling method according to the sample size calculation formula. Data were collected by using Socio-Demographic Characteristics Information Form, Breast Cancer Early Diagnosis Behavior Form, Breast Cancer Fear Scale and Breast Cancer Fatalism Scale. In the analysis of the data, descriptive statistics, chi-square, student's t test and pearson correlation analysis were used in SPSS 20.0 package program. Results: The rate of women performing breast self-examination was 38%, while the rate of mammography was 33%. The majority of the participants (89%) had high levels of breast cancer fear and the mean score of fatalistic perception was 3.6 ± 2.6. There is no statistically significant difference between women's breast cancer fear and fatal perception scores, and breast selfexamination and mammography behaviors. In the correlation analysis, there was no significant relationship between fear of breast cancer and fatalism (p = .22). Conclusion: It was found that poor women had inadequate breast self-examination and mammography. Also the women had a high level of fear of breast cancer and low levels of fatalism.