Meme kanseri hastası yoksul kadın olmak: Başetme ve sosyal destek süreçlerinin incelenmesi
Being a women with breast cancer: İnvestigation of coping and social support process
- Tez No: 469254
- Danışmanlar: PROF. DR. KASIM KARATAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Psychology, Social Services, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Meme Kanseri, Yoksul Kadın, Baş Etme, Sosyal Destek
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu araştırmada, meme kanseri yoksul kadınların baş etme ve sosyal destek süreçleri incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi meme kanseri yoksul kadınlardan oluşmuştur. Ankara Onkoloji Hastanesi, Mamak ve Keçiören Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından tedavi gören ve hizmet alan meme kanseri 110 yoksul kadın üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın veri toplama aracı olarak“Anket Formu”,“Sosyal Destek Ölçeği”ve“Baş Etme Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde SPSS (Statistical Package For Social Scince) versiyon 18.0'den yararlanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde t test, Chi-Square ve Spearman's Rho korelasyon testleri kullanılmıştır. Araştırmada meme kanseri olan yoksul kadınlarda; ilkokul mezunları, eşinin düzenli işi olanlar, sosyal güvencesi olanlar, ev sahibi olanlar ve çocuk sahibi olmayanların algılanan sosyal desteğinin diğer gruplara göre yüksek olduğu saptanmıştır. Meme kanseri hastalarında aileden, akrabadan, komşudan ve arkadaştan alınan sosyal desteğin, hastalıkla başa etme için önemli olduğu görülmüştür. Kamu kurumlarının, sivil toplum örgütlerinin, tıbbi sosyal hizmet birimindeki sosyal hizmet uzmanlarının ve psikologların desteklerinin yeterli olmaması dolayısıyla bu destekleri aileden, komşudan, akrabadan ve arkadaşlardan almalarının baş etmelerinde güçlü etkisi olduğu görülmüştür. Eğitimi düşük ve mesleği olmayan meme kanseri olan yoksul kadınların baş etme pratiklerinin dini öğelere daha bağlı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to analyze coping and social support process in low-income women diagnosed with breast cancer. The sampling of the research includes low income-women with breast cancer. 110 women who were served or cured by Ankara Oncology Hospital Mamak and Keçiören Social Assistance and Solidarity Foundation participated in the study.“Questionnaire Form”,“Social Support Scale”and“Coping Scale”methods were assessed as data collecting tools. Statistical analyses were done using SPSS 18 and T test, chi-square and spearman's rho correlation tests were used for evaluation. The results states that when compared with other groups levels of perceived social support among breast cancer women was higher in primary school graduated women, married women whose husband had a regular job, women with social security, women that owns house and women without having kids. Results states that social support of family, neighbors and friends are also important factors in coping. Also it was found that substituted support on coping given by family, friends, relatives, neighbors had a stronger effect, while the state institutions, civil society, medical social work and psychologists could provide insufficient support. Low-income women with breast cancer who were primary school graduated and had no jobs were found to apply religious factors for coping. Key Words Breast Cancer, Low-income women, Coping, Social Support