Samsun ilinde kesilen sığır ve koyunlarda sığır parainfluenza virus tip-3 genotip c varlığının serolojik olarak araştırılması
Serological investigation of bovine parainfluenza virus type-3 genotype c in slaughtered cattle and sheeps in samsun province
  1. Tez No: 563381
  2. Yazar: OSMAN BAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: BPI3VC, Koyun, Nötralizasyon, Sığır, Seroloji, BPI3VC, Cattle, Neutralization, Sheep, Serology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Sığırların solunum sistemi hastalıkları kompleksi bir çok ülkede hayvancılık endüstrisi için önemli bir tehdittir. Sığır parainfluenza 3 virus bu kompleks içinde yer alan patojenlerden birisidir ve BPI3VA, BPI3VB ve BPI3VC olarak bilinen 3 genotipi vardır. Amaç: Geçmişten günümüze Türkiye'de BPI3V üzerine yapılan serolojik çalışmalar BPI3VA kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu projede Türkiye'de ilk olarak BPI3V için farklı bir genotip kullanılarak serolojik çalışma planlandı ve Samsun il sınırları içerisinde bulunan 5 ilçedeki resmi kesimhanelerde kesilen hayvanlardan alınan kan örneklerinde Türkiye'nin ilk yerli izolatı olan BPI3VC'nin serolojisi sığırlarda ve koyunlarda araştırıldı. Materyal ve Metot: Samsun ilinde bulunan 5 resmi kesimhaneden 302 sığır ve 344 koyun olmak üzere toplam 646 kan örneği toplandı ve Virus Nötralizasyon Testi (VNT) kullanılarak BPI3VC antikorları için test edildi. Bulgular: Toplanan 646 serum örneğinde %27,86 (180/646) oranında BPI3VC seropozitifliği tespit edildi. Türlere göre BPI3VC seropozitiflik oranları ise sığırlar için %37,80 (112/302), koyunlar için %19,77 (68/344) olarak bulundu. Sonuç: Bu çalışmada Türkiye'de ilk olarak farklı bir BPI3V genotipi ile serolojik sonuç bildirildi.Elde edilen BPI3VC seropozitiflik oranları, bu genotipin Türkiye'de dolaşımda olduğunu göstermektedir. Günümüzde BPI3V için kullanılan teşhis kitleri ve aşıların tamamı BPI3VA kullanılarak hazırlanmasından dolayı bu yeni genotipin varlığı önemlidir. Elde edilen sonuçlar ışığında, Türkiye'de BPI3VA ve BPI3VC kullanılarak bir serolojik tarama yapılarak genotip prevalanslarının ve baskın genotipin varlığının ortaya konulmasını önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Bovine respiratory diseases complex is an important threatto the livestock industry in many countries. Bovine parainfluenza 3 virus (BPI3V) is one of the pthogens that taking part in this complex, andthere are 3 genotypes of this virus known as BPI3VA, BPI3VB, and BPI3VC. Aim: From past to present, all of the serological studies for BPI3V in Turkey has been conducted by using BPI3V genotype. In this project a serological study for BPI3V was plannedby employing different genotype, and blood samples were taken from slaughtered animals at the official slaughterhouses of 5 different districts that located within the borders of Samsun province, to investigate theTurkey's first indigenous isolate of BPI3VC serologically in cattle and sheeps. Material and Methods: A total of 646 blood samples were collected from 302 cattle and 344 sheep from 5 official slaughterhouses in Samsun and were tested for BPI3VC antibodies using Virus Neutralization Test (VNT). Results: From 646 serum samples, 27,86% (180/646) detected as seropositive for BPI3VC. BPI3VC seropositivity rates were 37,80% (112/302) for cattle and 19,77% (68/344) for sheep. Conclusion: In this study, serological results were reported for the first time by a different genotype BPI3V in Turkey. The resulting BPI3VC seropositivity rates indicate that this genotype is in circulation in Turkey. The presence of this new genotype is important due to the fact that the diagnostic kits and vaccines currently used for BPI3V are all prepared using genotype A. In the light of the obtained results, it is recommended that the prevalences of genotypes, as well as the dominance of genotypes, should be elicited with the serological screening by using BPI3VA and BPI3VC.