Besi sığırlarında rumen patolojisi
Rumen pathology of beef cattle
- Tez No: 123832
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞENAY BERKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Beef cattle, rumen, pathology
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 866
Özet
58 6.ÖZET Besi Sığırlarında Rumen Patolojisi Bu çalışma, Suluova Et ve Balık Kurumu ile Samsun Belediye mezbahasında kesilen besi sığırlarında rumen lezyonlarına ilgili makroskobik ve mikroskobik bulguları incelemek amacıyla yapıldı. - Çalışmada mezbahalarda kesilen farklı ırklara ait 3290 sığır rumeni incelendi. Bunların 232 (%7,05) adedinde makroskobik olarak lezyon tespit edildi. - Rumen lezyonları makroskobik olarak kronik rumenitis, hiperkeratozis ve parazitik rumenitis olmak özere 3 bölüm içinde değerlendirildi. 143 olguda (%61,64) kronik rumenitise rastlandı. Bunlar içinde 6 adet (%2,58) akut forma dönmüş kronik rumenitisler, 71 olguda (30,60) papillasız normal pigmentasyonlu, 43 olguda (%18,53) papillasız ve depigmente alanlar, 12 olguda (%5,17) epiteliyal nodul, 4 olguda (%1,17) mukozal pigmentasyon, 6 olguda (%2,59) skar, 1 olguda (%0,43) yapışık içerik, 63 olguda (%27,16) hiperkeratozis, 26 olguda (%1 1,20) parazitik rumenitis oluşumu tespit edildi. Bu lezyonların makroskobik ve mikroskobik özellikleri ayrıntıları ile tanımlandı. Anahtar kelimeler :Besi sığırı, rumen, patoloji.
Özet (Çeviri)
59 7. SUMMARY Rumen Pathology of Beef Cattle This research was carried out to detect macroscopic and microscopic properties of lesions in rumens of beef cattle slaughered Suluova and Samsun slaugheter houses. Rumens of 3290 different breed cattle were examined. Macroscopic lesions were detected in rumens of 232 cattle. The persentage of rumens having lesions were 7,05%. Rumens lesions were macroscopically in three groups: Chronic rumenitis, hiperkeratosis and parasitic rumenitis. Chronic rumenitis was detected in rumens of 143 cases (%61,64). Six of them (2,58 %) were chronic rumenitis, turning to the acut form. In rumen having chronic rumenitis, devillated normal pigmented areas were detected in 71 cases (30,60 %), devillated and depigmented areas in 43 cases (18,53), epithelial nodules in 12 cases (5,17 %), mucosal pigmentation in 4 cases (1,17 %), and scar in 6 cases (2,59%). In this study adherent contents was detected in 1 (0,43%), hyperkeratosis in 63 cases (27,16 %) and parasitic rumenitis in 26 cases (1 1,20 %). In this study, identified lesions were macroscopic and microscopic discussed in details.