Plasenta akreata spektrumu nedeniyle sezaryen histerektomi yapılan hastaların postoperatif mesane fonksiyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of postoperative bladder functions of cesarean hysterectomy due to placenta acreata spectrum
- Tez No: 563384
- Danışmanlar: UZMAN ENGİN KORKMAZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Plasenta akreata, Postpartum histerektomi, sezaryen histerektomi, Ürodinami, Placenta acreata, Postpartum hysterectomy, cesarean hysterectomy, Urodynamics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız, plasenta akreata nedeniyle histerektomi uygulanmış ve cerrahi sırasında eş zamanlı mesane hasarı nedeniyle mesane onarımı yapılmış olgularda postpartum dönemde ürodinamik olarak mesane fonksiyonlarının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine 01/01/2016–01/01/2018 tarihleri arasında başvuran plasenta akreata spektrumu nedeniyle elektif sezaryen yapılan ve postpartum histerektomi uygulanan hastalar dahil edilmiştir. Kliniğimizde bu hastalara rutin olarak operasyon sonrasındaki 6. aylarında ürodinami yapılarak mesane fonksiyonları değerlendirildi. Bulgular: Hastaların demografik özellikleri incelendiğinde, gruplar arasında fark saptanmadı. Mesane hasarı olan ve olmayan hastaların perioperatif özellikleri karşılaştırıldığında mesane hasarı olan ve olmayan grup arasında üriner kateterizasyon, hastanede kalma süresi, doğum haftası ve insizyon tipi açısından anlamlı farklılık saptandı. Yine bu iki grup arasında şiddetli işeme hissi ve maksimum mesane kapasitesi açısından anlamlı farklılk saptandı. Hastalar mesane hasarına göre subgruba ayrıldığında ise gruplar arasında ürodinami açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç: Sonuç olarak plasenta invazyon anamolisinin klasik tedavisi olan sezaryen histerektominin morbiditesi yüksek bir operasyon olması nedeniyle preoperatif dönemde klinik ve ultrasonografik olarak plasenta invazyon anamolisi olduğu düşünülen hastalar multidisipliner yaklaşımın uygulanabileceği tersiyer merkezlere yönlendirilmelidir ve operasyon tecrübeli bir ekip tarafından yapılmalıdır. Ayrıca hastaların hem preopertaif hem de postoperatif değerlendirilmesi ile kısa ya da uzun dönem komplikasyonlar ile başa çıkmak çok daha kolay olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the bladder functions in the postpartum period in patients who underwent hysterectomy due to placenta accreta and who underwent bladder repair due to bladder damage during surgery. Materials and methods: Patients who were admitted to the Department of Obstetrics and Gynecology of Bursa High Specialization Training and Research Hospital were included in this retrospective study. Patients who underwent elective caesarean section and postpartum hysterectomy were included in the study. Urinary bladder functions were evaluated routinely in the sixth postoperative months in our clinic. Results: When the demographic characteristics of the patients were examined, no difference was found. When the perioperative characteristics of the patients with and without bladder damage were compared, a significant difference was found between the patients with and without bladder damage in terms of urinary catheterization, hospitalization time, gestational age and incision type. A significant difference was found between these two groups in terms of severe voiding sensation and maximum bladder capacity. When the patients were divided into subgroups according to bladder damage, no significant difference was found between the groups in terms of urodynamics. Conclusion: In conclusion, since cesarean hysterectomy, which is the classical treatment of placental invasion anamolysis, has a high morbidity rate, it should be directed to tertiary centers where the multidisciplinary approach can be applied clinically and ultrasonographically. It is also easier to cope with short-term or long-term complications by both preoperatively and postoperatively.