Sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının obezite ile ilişkisinde Kars ili lise öğrencileri modeli
The relationship between healthy lifestyle behaviors and obesitykars province high school students model
- Tez No: 563383
- Danışmanlar: PROF. DR. NADİDE NABİL KAMİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Davranış, lise, obezite, yaşam tarzı, Behavior, High School, Obesity, Lifestyle
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışmada; Kars kent merkezinde lisede öğrenim gören 15–19 yaş arası öğrencilerde obezite sıklığını ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının obezite ile ilişkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. 2018/2019 öğretim yılında Kars İli Merkez İlçesinde Anadolu liselerinde öğrenim gören 15–19 yaş arası lise öğrencilerinin tamamını kapsayan kesitsel tipte bir çalışmadır. Araştırmaya, 1216 kız, 986 erkek olmak üzere toplam 2202 öğrenci katılmıştır. Ölçüm yapılmasını kabul eden öğrencilerin ağırlığı ve boyu ölçülmüştür. Öğrencilerin tamamında Vücut Kitle İndeksi belirlenmiştir. 1000 öğrenciye ise Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeğini de içeren anket formu uygulanmıştır. Çalışmamıza katılan öğrencilerin %87'si vücut kitle indeksi verilerine göre normal sınırlarda, %13'ü obezdir. Kızlarda obezite %6 iken erkeklerde %23'tür. Öğrencilerin % 48,3'ü haftada sadece iki gün egzersiz yapmaktadır. Araştırmaya katılan öğrencilerin ailelerinin gelir düzeyi ile VKİ değişimleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı. Çevresel faktörlerin başında da gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaygın olan sedanter yaşam tarzı ile kolay erişilebilen, kalori ve yağ açısından zengin besinlerle beslenme şekli gelmektedir. Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği ile obezite arasında ise anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Adölesan çağ, kişinin kendi özelliklerini hayatına uygulamaya başladığı bir gelişim çağıdır. Adölesan çağdaki gelişimin sağlık açısından yararlı yönde ilerleyebilmesi ve obezite sıklığının azaltılması için bu yaş grubundaki bireye sağlıklı yaşam biçimi davranışları kazandırılması önemlidir.
Özet (Çeviri)
In this study; The aim of this study is to determine the prevalence of obesity and the relationship between healthy lifestyle behaviors and obesity among students aged 15 yaş19 in high school in Kars city center. This is a cross-sectional study of all high school students aged 15-19 years studying in Anatolian high schools in the central district of Kars in the 2018/2019 academic year. A total of 2202 students, 1216 girls and 986 boys, participated in the study. The weight and height of the students who accepted the measurement were measured. Body Mass Index was determined in all students. A questionnaire including Healthy Lifestyle Behavior Scale was applied to 1000 students. According to body mass index data, 87% of the students participating in our study were within normal limits and 13% were obese. Obesity is 6% in girls and 23% in boys. 48.3% of the students exercise only twice a week. Since the first environment related to obesity is the family environment, being obese individuals in the family, socioeconomic and cultural level of the family affects childhood obesity. The most important environmental factors are sedentary lifestyle which is widespread in developed and developing countries and it is easily accessible with calorie and fat-rich foods. There was no significant relationship between Healthy Lifestyle Behaviors Scale and obesity. Adolescence is a period of development in which one begins to apply his / her own characteristics to his / her life. It is important to provide healthy lifestyle behaviors to the individuals in this age group in order to improve the health in the adolescent period and to decrease the frequency of obesity.