Plasenta perkretalı hastalarda ön uterin bölgenin segmenter rezeksiyonu sırasında bilateral internal iliak arter ligasyonu ile birlikte geçici olarak ligamentum ovarii propriumun klemplenmesi
Temporary clamping of the ligamentum ovarii proprium with bilateral internal iliac artery ligation during segmental resection of the anterior uterine region in patients with placenta percreta
- Tez No: 666346
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇAĞLAYAN ÖZCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Plasenta Akreta Spektrum, Uterus Koruyucu Cerrahi, Placenta Accreta Spectrum, Uterus Sparing Surgery
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Plasenta Perkretalı Hastalarda Ön Uterin Bölgenin Segmenter Rezeksiyonu Sırasında Bilateral İnternal İliak Arter Ligasyonu İle Birlikte Geçici Olarak Ligamentum Ovarii Propriumun Klemplenmesi. Son 50 yılda sezaryen doğumların artması nedeniyle plasenta invazyon anomalileri hızla artmaktadır. Plasenta invazyon anomalilerinin en ileri formu olan plasenta perkrata, yaşamı tehdit eden önemli maternal morbidite-mortalite ile ilişkili bir durumdur. American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG); hemorajik morbidite riski nedeniyle plasenta perkrata olgularında plasenta yerinde bırakılarak planlı sezaryen histerektomi önermiş olup; cerrahi yönetim için her vakanın kişiselleştirilmesi gerektiğini belirtir. Doğurganlığın korunması şüphesiz bir endişe konusu olması nedeniyle literatürde çeşitli konservatif yöntemler denenmiştir. Bazı kültürlerde hastanın rahmini kaybetmesi kadınsı karakterlerinin en önemli yönünü kaybetmiş gibi görülür. Yeni konservatif girişimler kadınların psikolojik ve sosyal durumlarını, hayat kalitesini etkileyen bu durumun iyileştirilmesinde etkili olabilir. Çalışmamızda plasenta perkretalı hastalarda uterus ön duvarının segmenter çıkartılması sırasında uterusu besleyen ana damarlardan İİAL ile birlikte geçici olarak uterusu besleyen ovarii propriumların klemplenmesiyle operasyon süresince kanama miktarını azaltmak, kan ürünlerine olan ihtiyacı azaltmak ve rahmini korumak isteyen veya çocuk istemi olan hastalarda rahim koruyucu cerrahi yapmaktır. Çalışmamız prospektif olup Mayıs 2020-Mayıs 2021 tarihleri arasında, kliniğimize başvuran plasenta perkreta tanılı hastalar dahil edildi. Bu hastalardan 17 sine İİAL ile birlikte bilateral ligamentum ovarii propriumlar geçici olarak klemplenirken 13 hastaya İİAL uygulanarak uterin segmenter rezeksiyonu yapıldı. Acil şartlarda peripartum histerektomi uygulanan hastalar, koruyucu cerrahi planlanıp histerektomi yapılmak zorunda kalınan hastalar ve dosya verilerinde eksiklik bulunan hastalar çalışmamıza dahil edilmedi. Çalışmamızın sonucunda plasenta perkretalı gebelerde bilateral İİAL ile birlikte ligamentum ovarii propriumlar klemplenerek segmenter rezeksiyon yapılan hastalar ile sadece bilateral İİAL uygulanarak segmenter rezeksiyon yapıldığı hastalar arasında kanama miktarı açısından anlamlı fark olmadığı bulunmuştur (p=0,934).
Özet (Çeviri)
Temporary Clamping of the Ligamentum Ovarii Proprium with Bilateral Internal Iliac Artery Ligation During Segmental Resection of the Anterior Uterine Region in Patients with Placenta Percreta. Placental invasion anomalies have rapidly been growing due to the increase in caesarean deliveries in the last 50 years. Placenta percrata which is the most advanced form of placenta invasion anomalies is a life-threatening condition associated with significant maternal morbidity-mortality. American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG); not only recommends planned caesarean hysterectomy by leaving the placenta in place due to the risk of haemorrhagic morbidity but also specifies the personalization of each case for surgical management. Since fertility preservation is certainly a concern subject, various conservative methods have been tried in the literature. The loss of the uterus of the patient means loss of the most important aspect of feminine character in some of the culture. New conservative interventions can be effective in improving women's psychological and social conditions that affect their quality of life. In our study; by temporarily clamping the ovarii proprium which feeds the uterus, together with IIAL, which is one of the main vessels that feed the uterus during the segmental of the anterior wall of the uterus in patients with placenta percreta, we aim to reduce the amount of bleeding and the need for blood products during operation and perform uterine preserving surgery in patients who want to protect the uterus or want to have child. Our study is prospective and patients with placenta percreta who applied to our clinic between May 2020 and May 2021 were included.While the bilateral ligamentum ovarii proprium was temporarily clamped in 17 of these patients with IIAL, uterine segmenter resection was performed in 13 patients by applying IIAL. As a result of our study, it is observed that there is no significant difference in the amount of bleeding between patients who underwent segmenter resection by clamping the ligamentum ovariii proprium with bilateral IIAL in patients with placenta perkreta and those who underwent segmenter resection with only bilateral IIAL (p=0.934).