Uterin segmenter rezeksiyon yapılan plasenta previa totalis hastalarının post- operatif uzun dönem komplikasyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of post-operative long-term complications in patients with placenta previa totalis who had uterine segmental resection
- Tez No: 702931
- Danışmanlar: PROF. DR. TEKSİN ÇIRPAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Plasenta Akreta Spektrum, Uterus Koruyucu Cerrahi, Plasenta Previa, FSFĠ, SF36, Uterin Segmenter Rezeksiyon, Placenta Accreta Spectrum, Uterine Sparing Surgery, Placenta Previa, FSFI, SF36, Uterine Segmentary Resectionective in social situations
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
. KAYNAKLAR.........................................................................................................51 V III-ÖZET Son 50 yılda sezaryen doğum sayılarının artması nedeniyle plasentanın invazyon anomalileri hızla artmaktadır. Plasenta invazyon anomalileriyaĢamı tehdit eden önemli maternal morbidite-mortalite ile iliĢkili bir durumdur. Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Koleji (ACOG); hemorajik morbidite riski nedeniyle plasenta invazyon anomalilerinde plasentanın yerinde bırakılarak planlı sezaryen histerektomi önermiĢ olup; cerrahi yönetim için her vakanın kiĢiselleĢtirilmesi gerektiğini belirtir. Doğurganlığın korunması endiĢe konusu olması nedeniyle literatürde çeĢitli konservatif yöntemler denenmiĢtir. Bazı kültürlerde hastanın rahmini kaybetmesi kadınsı karakterlerinin en önemli yönünü kaybetmiĢ gibi görülür. Yeni konservatif giriĢimler kadınların psikolojik- sosyal durumlarını, hayat kalitesini etkileyen bu durumun iyileĢtirilmesinde etkili olabilir. ÇalıĢmamızda plasenta previa totalis tanılı hastalarda uterus ön duvarının segmenter çıkartılması ile rahmini korumak isteyen veya çocuk istemi olan hastalarda rahim koruyucu cerrahi yapmak vepost-operatiferatif dönemde hasta tarafından bildirilen hayat kalitesini etkileyen sonuçları değerlendirmeyi amaçladık. ÇalıĢmamıza ġubat 2017 –ġubat 2020 tarihleri arasında, kliniğimize baĢvuran plasenta previa totalis sebebiyle uterin segmenter rezeksiyon yapılan 20 hasta, kontrol grubu olarak ise uterin segmenter rezeksiyonu yapılmayan komplikasyonsuz sezaryen ameliyatı geçiren 20 hasta toplam 40 hasta dahil edildi. Acil Ģartlarda peripartum histerektomi uygulanan hastalar, koruyucu cerrahi planlanıp histerektomi yapılmak zorunda kalınan hastalar ve dosya verilerinde eksiklik bulunan hastalar çalıĢmamıza dahil edilmedi. Plasenta akreta spektrumunun kısa vadeli morbiditesi iyi tanımlanmıĢtır, ancak uzun vadeli sonuçlar ve yaĢam kalitesi ile ilgili çok az veri mevcuttur. Plasenta previa vakalarında uterin segmenter rezeksiyon yapılan hastalarda kadın cinsel iĢlev ölçeği (FSFĠ) ve yaĢam kalitesi formu (SF36) kullanılarak hastaların post-operatif dönemde olası komplikasyonların değerlendirilmesi araĢtırılacaktır. Hastalara doğum sonrası iki anket uygulanacaktır : (1) Türkçeye validitesi olan kadın cinsel iĢlev ölçeği olan FSFĠ ve (2) Türkçeye validite edilmiĢ olan yaĢam kalitesi anketi olan SF-36. VI Her anket için toplam puanlar hesaplanacak ve cevaplar analiz edilecektir. ÇalıĢmamızın sonucunda uterin segmenter rezeksiyon yapılan plasenta previalı hastalar FSFĠ ve SF36 anketleri kullanılarak cinsel fonskiyon ve yaĢam kalitesi değerlendirilmiĢ olup kontrol gurubu ile arasında anlamlı fark ortaya çıkmıĢtır. SF-36 anketi içeriğindeki fiziksel fonksiyon, fiziksel rol güçlüğü, emosyonel rol güçlüğü, vitalite, ruh sağlığı, ağrıve genelsağlık algısı açısından çalıĢma grubunda daha düĢük değerler elde edilmiĢ, sosyal iĢlev parametresinin ise kontrol grubu ile aynı özellikte olduğu görülmüĢtür. Cinsel uyarılma, lubrikasyon, orgazm, doyum parametreleri kontrol grubu ile karĢılaĢtırıldığında anlamlı olarak fark izlenmiĢ, çalıĢma grubunda daha düĢük değerler elde edilmiĢ, cinsel istek ve ağrı konusunda her iki grubunda verdiği cevaplar arasında fark saptanmamıĢtır. Ancak hasta sayısının az olması bu verinin güvenilirliğini azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Placental anomalies are increasing rapidly in the deaths of cesarean deliveries in the last 50 days. Placental anomalies in the placenta are a threat of death with life-threatening maternal morbidity. American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG); recommended planned cesarean hysterectomy by stretching the risky placenta due to hemorrhagic morbidity in placental invasion anomalies; specifies the customization of each case. Since it is the issue of fertility safety, various conservatives are applied in the literature. In some cultures, it is seen as seen in the experiences of losing their character. The new conservative orientation is effective – it can be effwith the evaluation of the planned foreground in our study, we aimed at the targeted, targeted or desired targeted evaluation. In 2017, our practice included 20 patients in placenta previa totalis uterine segmental resection and 20 patients in uterine segmental resection as the control group, while 20 patients in cesarean section included a total of 40 patients. In emergency cases, peripartum hysterectomy should be necessary for therapeutic, surgical intervention. Data on short-term short-term morbidity of the placenta accreta spectrum are good, but little is available regarding long-term outcomes and quality of life. Investigate the evaluation of lifefor-life (FSFI) and quality-of-life formula (SFFI) and possible post-case pathways in the case of uterine segmental resection in a case of placenta previa. Two postpartum questionnaires will be applied to the patients: (1) FSFI, which is a woman valid in Turkish, and (2) SF-36, which is the quality of life valid for Turkish. Scores will be calculated for each survey and the analyzes totals to be done. Concerning the placental segment of our study with placenta praevia, the FSFI and SF36 questionnaires in our life's placenta praevia targets were measured with lifestyle-related assessments and expressed differently. The general indicator in the SF36 questionnaire is in control power with the control system in terms of vitality, mental health, and health health. The sexual stimulation process was used in different values, and it was not encountered in two applications related to experience and pain, or in any application. However, the small number of patients reduces the reliability of this data.