Antik veriler ışığında Milyas ve Kabalia bölgelerinin tarihi coğrafyası, idari, sosyokültürel ve dini yapısı
In the light of ancient evidence historical geography, administration, sociocultural structure of Milyas and Kabalia
  1. Tez No: 563405
  2. Yazar: YADİGAR DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK TAKMER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Archeology, Ancient Linguistics and Cultures
  6. Anahtar Kelimeler: Milyas, Elmalı Ovası, Kabalia, Kuzey Lykia, Milyas, Elmalı Plain, Kabalia, Northern Lycia
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 295
Özet
Milyaslılar'ın teritoryumu Elmalı Ovası'ndan Bozova/Zivint boyunca kuzeye Kestel Havzası'na kadar uzanmaktadır (ancak Milyas Bölgesi'nin Romalılar tarafından Lykia'ya verilmiş olan güney kısmı çalışmanın konusunu oluşturmaktadır). Milyas Bölgesi'nn batısında ise Kabalia halkının ikamet ettiği Kabalia (Kabalis) Bölgesi uzanmaktadır. Kabalia Bölgesi, Seki Ovası'ndan Karaçulha ve Küçüklü havzalarını da kapsayacak şekilde Söğüt Gölü havzasına kadar uzanmaktadır. Lykia Bölgesi'nin kuzeyinde bulunan, ayrıca Asia, Karia, Phrygia, Pisidia ve Pamphylia sınırları üzerinde konumlanan Milyas ve Kabalia dağlık bölgeleri farklı kültürlerin kaynaşma noktası olarak hem sosyal hem de idari tarih açısından büyük önem taşımaktadır. Herodotos (Ἱστορίαι, 3.90), Pers İmparatorluğu hakimiyetindeki Batı Anadolu halklarını sıralarken, Milyaslılar'ı birinci nomos'ta, Kabalialılar'ı ise ikinci nomos'ta listelemiştir. Kserkses'in Hellas Seferi'ne katılan halkları listelediği bir diğer anlatısında da ilk olarak“onlar Maionialılardır ve Lasonialı olarak çağrılırlar”şeklinde betimlemiş olduğu Kabalialılar'dan, hemen sonrasında ise kısa kargılar taşıdıkları ve elbiselerini broşla tutturdukları şeklinde tanıttığı Milyaslılar'dan bahsetmektedir (7.77). Söz konusu dağlık bölgeler her ne kadar modern araştırmacılar tarafından“Kuzey Lykia”olarak adlandırılsalar dahi, Heroodotos'un pasajlarından da görüldüğü üzere Milyas ve Kabalia bölgeleri Lykialılar'dan ve aynı zamanda benzerlik göstermiş oldukları Phrygialılar'dan ve Pisidialılar'dan hem politik hem kültürel olarak ayrılmaktadırlar. Bu durum her iki dağlık bölgenin Lykia eyaletinin bir parçası olduğu İS 43 yılına kadar devam etmektedir. Söz konusu tez çalışması Milyas (Elmalı Ovası) ve Kabalia (Balboura, Boubon ve Oinoanda kentleri) bölgelerinden ele geçen epigrafik malzemeleri temel almaktadır. Epigrafik malzemelerin yanı sıra edebi literatür, arkeolojik ve numismatik veriler de çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma her iki bölgenin siyasi tarihi üzerine yoğunlaşmaktadır. Özellikle dağlık bölgelerin Lykia Birliği ile politik ilişkileri ve teritoryal sorunları değerlendirilmektedir. Siyasi tarihin yanı sıra bölgelerden ele geçen yazıtlardan ele geçen bilgiler doğrultusunda bölgelerin dini, idari ve sosyo-ekonomik yapıları da ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
The territory of the Milyans (Milyeis/Milyadeis) extends from the Elmalı plain to the Kestel basin (as the southern part of the Milyas district was assigned to Lycia by Romans, especially this part/ Elmalı basin is the subject of this study) to the north through the Bozova/Zivint. To the west of Milyas lays the region called Kabalia (or Kabalis) inhabited by the Kabalians. This region extends from the Seki plain to the Lake of Söğüt basin, including the valleys of the Karaçulha Çay and Küçüklü Çay. The districts of Milyas and Kabalia situated on the northern Lycia, occupy a significant position in political and cultural history as these two highland districts lay between the regions of Caria, Lycia, Pamphylia, Pisidia and Phrygia. Herodotos lists Milyans in the first nomos and Kabalians in the second nomos among the peoples of Western Anatolia belonging to the Persian Empire in the last quarter of the sixth century (Ἱστορίαι, 3.90). He also mentions the people of these two highland regions recruited in Xerxes' army in 480 BC (7.77). Although these regions are described as“Northern Lycia”by modern scholars, as seen in Herodotos' passages, the people of these highland areas, i. e. Milyas and Kabalia, distinct from Lycians, and also from Phrygians, Pisidians and from each other politically and culturally. This situation continued until the regions became a part of the new province of Lycia in AD 43. This study is based upon the epigraphical evidence from the regions of Milyas (Elmalı Ovası) and Kabalia (consisted of the cities of Balboura, Boubon, Oinoanda) and is focused upon the political history of the regions in the context of the political relations and territorial disputes with the Lycian Confederacy. Also, the religious, administrative and socio-economic history of the regions are also discussed employing the information deduced from inscriptions. Epigraphical materials from the cities located in the region of Kabalia outnumber those of Milyas, so provide much more historical information in comparison to inscriptions from the basin of Elmalı. Apart from the inscriptions, literary sources and numismatic data are included in the study, so all the materials, which contain significant information on the political history and the historical geography, are assessed.