İkinci Dünya Savaşı'nda Türkiye üzerindeki baskılar
Pressures on Turkey in The Second World War
- Tez No: 563458
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER METİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İkinci Dünya Savaşı, Türk-Mihver İlişkileri, Türk-Müttefik İlişkileri, Baskı Politikası, Second World War, Italy and Germany, Axis Powers, Allied Powers, Pressure Policies
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Birinci Dünya Savaşının sonuçlarından memnun olmayan İtalya ve Almanya, saldırgan politikalarına savaş sonrasında da devam ettiler. Almanya'nın yayılmacı amaçlar doğrultusunda 1 Eylül 1939'da Polonya'ya saldırmasıyla İkinci Dünya Savaşı başladı. İkinci Dünya Savaşına giden süreçte Türkiye, imzaladığı ittifak antlaşmalarıyla yönünü barış cephesine dönerek, savaş süresince tarafsız kalmayı amaçladı. Ancak, Türkiye konumu itibariyle Mihver ve Müttefik devletlerin yanlarına çekmek istediği bir ülke olduğundan, bu süreçte devletlerin kendi yanlarında savaşa girmesi için baskılarına maruz kaldı. Bu baskılar karşısında Türkiye, İkinci Dünya Savaşı boyunca denge politikası izleyerek, savaşan her iki tarafla da siyasi ve ekonomik ilişkilerini sürdürdü. Türkiye, üzerindeki baskılara rağmen savaşın son yılına dek tarafsızlığını koruyarak, Almanya'nın kesin olarak savaşı kaybedeceğinin anlaşılmasından sonra, Ağustos 1944'te Almanya ile tüm ilişkilerini kesti. Savaş sonrası kurulacak olan Birleşmiş Milletler'de yer almak amacıyla Şubat 1945'te Almanya'ya karşı savaş ilan etti. Bu çalışmada mihver ve müttefik devletlerin, Türkiye'yi kendi yanlarına çekmek için uyguladıkları siyasi ve ekonomik baskı faaliyetleri incelenmiş, çalışma esnasında arşiv kaynaklarından ve dönemin önemli gazetelerinden faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Italy and Germany that were not satisfied with the results of World War I began to pursue an aggressive policy. Such aggressive policy led to the breakout of Second World War. Feeling the approach of Second World War, Turkey turned to the peace front with the alliance agreements it signed, thereby aiming to remain neutral during the war. However, as Turkey was a country that the Axis Powers and the Allied Powers wished to have on their sides because of its very position, it was exposed to intense pressures for it to get involved in the war on the sides of the said powers. In the face of these pressures, Turkey followed a balance policy throughout World War II and maintained its political and economic relations with both sides of the war. Maintaining its neutrality until the last year of the war despite all such pressures, Turkey broke off relations with Germany in August of 1944 as it was realized for sure that Germany was going to lose the war. It declared war against Germany in February of 1945 in order to take part in the United of Nations, which would be founded after the war. This study attempts to examine the political and economic pressure policies implemented by the Axis Powers and the Allied Powers during the war in order to have Turkey on their sides in light of archive documents.