Yeni tanı almış 65 yaş üzeri maligniteli hastalarda kırılganlık ve sarkopeni oranlarının belirlenmesi ve arasındaki ilişkinin incelenmesi
Determination of frailty and sarcopenia rates in newly diagnosed 65-year-old malignant patients and investigation of relationship between them
- Tez No: 563498
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM KÜÇÜKGÜÇLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Geriatri, Hemşirelik, Onkoloji, Geriatrics, Nursing, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Sarkopeni, Kırılganlık, Malignite, Prevalans
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu araştırma, yeni tanı alan 65 yaş üzeri maligniteli hastalardaki kırılganlık ile sarkopeni oranlarını belirlemek, etkileyen faktörleri ve sarkopeni ile kırılganlık arasındaki ilişkiyi incelemek amacı ile yapılmıştır. Yöntem: Kesitsel-tanımlayıcı tipte bir araştırma olup, örneklemini Aralık 2018-Nisan 2019 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Gündüz Tedavi Merkezine başvuran, örnekleme dâhil edilme kriterlerine uyan ve çalışmaya katılmaya gönüllü 204 yaşlı hasta oluşturmuştur. Çalışmada literatür doğrultusunda hazırlanan 'Tanıtıcı Özellikler Soru Formu', 'Modifiye Charlson Komorbidite İndeksi', 'Edmonton Kırılganlık Ölçeği (EFS)' kullanılmıştır. Ayrıca Sarkopeni belirlemeye yönelik ölçümler yapılırken Vücut Analiz Cihazı, el dinamometresi, kronometre, boy ölçer ve mezura kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik hesaplamalar, ortalama, t-test, Mann Whitney–U, Kruskal Wallis, Ki kare testleri ile logistik regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza katılan hastaların %12.26'sının kırılgan olduğu belirlenmiştir. Hastaların kırılganlık ölçeği puan ortalamaları ile yaşı arasında pozitif (r = 0.256, p < 0.001), eğitim yılı ile negatif ve istatistiksel olarak anlamlı (r = -0.165, p = 0.018) bir korelasyon bulunmuştur. EFS puan ortalamaları ile hastaların cinsiyeti (p= 0.013), birlikte yaşadığı kişiler (p= 0.016) ve medeni durumu (p= 0.046) arasında anlamlı fark bulunmuştur. Çalışmamızdaki hastaların %6.4'ünde sarkopeni varlığı belirlenmiştir. Hastaların sarkopeni durumlarıyla yaşı (p= 0.021), birlikte yaşadığı kişiler (p= 0.014), sigara kullanımı (p= 0.044) arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu belirlenmiştir. Ayrıca çalışmamızda sarkopeni varlığı kırılgan olma durumunu 5.3 kat (β=5.344) arttırdığı belirlenmiştir. Sonuç: Yaşlı kanserli hastalarda kırılganlık ve sarkopeni taramalar yapılarak belirlenmesi gereken iki önemli sendromdur. Taramalar sonucunda bireye özgü bakım ve tedavinin sağlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the frailty and sarcopenia rates in newly diagnosed malignant patients over 65 years of age, to examine the influencing factors and to investigate the relation between sarcopenia and frailty. Method: The study was a cross-sectional-descriptive type and the sample consisted of 204 elderly patients who applied to Dokuz Eylül University Hospital's Day Treatment Center between December 2018 and April 2019 and who were eligible to participate in the study. In the study, 'Descriptive Features Questionnaire' which prepared in accordance with the literature, 'Modified Charlson Comorbidity Index' and 'Edmonton Frailty Scale' were used. In addition, Body Analyzer, hand dynamometer, chronometer, portable height measurer and tape measure were used for the measurement of sarcopenia. Percentage calculations, mean, t-test, Mann-Whitney-U, Kruskal-Wallis, Chi-square tests and logistic regression analysis were used to evaluate the data. Results: It was determined that 12.26% of the patients who participated in our study were frail.