Peyam-ı Sabah (11306-11786 sayılar inceleme ve seçilmiş metinler)
Peyam-ı Sabah (11306-11786 issues-study and selected texts)
  1. Tez No: 563505
  2. Yazar: BURAK KODAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEVİN METE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Türk Dili ve Edebiyatı, Journalism, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Peyam-ı Sabah gazetesi, Millî Mücadele dönemi, Kurtuluş Savaşı, Ali Kemal, Bâb-ı Âli, Darülfünun, Peyam-ı Sabah newspaper, the period of National Struggle, the War of Independence, Ali Kemal, Bab-i Ali, Darülfünun
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 2013
Özet
1 Ocak 1920 tarihinde yayın hayatına başlayan Peyam-ı Sabah gazetesi 14 Eylül 1922 tarihine kadar varlığını sürdürmüştür. Bu çalışmada konu edilen nüshalar 11 Mayıs 1921-14 Eylül 1922 tarihleri arasında yayımlanan 481 sayıdır. Gazete, Arap harflerinden Latin harflerine aktarılırken öncelikle içindekiler tablosu oluşturulmuş ardından yazar adı, konu ve türlerine göre bir tahlilî fihrist hazırlanmıştır. Çalışmamıza paralel olarak dil, edebiyat ve kültürel yazılar ağırlıklı olmak üzere seçilen 42 metin tamamıyla Latin harflerine aktarılarak Millî Mücadele yıllarının önemli yayın organlarından biri olan Peyam-ı Sabah gazetesinin sosyal bilimcilere katkı sağlaması amaçlanmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde 11306-11786 arasındaki sayılarla kronolojik bir içindekiler tablosu oluşturulmuştur. İçindekiler tablosuna yazıların başlıkları, türü, yazı hakkında kısa bilgi ve varsa yazarı eklenmiştir. İkinci bölümde yazar adına göre alfabetik, türlerine göre ve son olarak konularına göre sınıflandırılarak tahlilî bir fihrist oluşturulmuştur. Üçüncü bölümde ise seçilen 42 metin konularına göre başlıklarda toplanmış ve Arap harflerinden Latin harflerine aktarılmıştır. Çalışmanın sonuna araştırmacıların işlerini kolaylaştırmak adına bir dizin eklenmiştir. Bütün olarak bakıldığında bu çalışmayla Peyam-ı Sabah gazetesinin Türk gazeteciliğindeki önemini ortaya koymak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Peyam-ı Sabah newspaper, which started to be published on January 1, 1920, continued to exist until September 14, 1922. The copies in this study are 481 issues published between May 11, 1921 and September 14, 1922. While the newspaper was transferred from the Arabic letters to the Latin letters, a table of contents was first created and then an analytical index was prepared according to the author's name, subject and genre. In parallel with our study, 42 selected texts, mainly language, literature and cultural writings, were translated into Latin letters and Peyam-ı Sabah, which is one of the important publication organs of the National Struggle years, is aimed to contribute to social scientists. The study consists of three parts. In the first part, a chronological table of contents was created with the issues between 11306 and 11786. Titles of the writings, genre, brief information about the writing and the author (if any) were added to the table of contents. In the second part, an analytical index was created by classifying alphabetically by author name, by genre and finally by subjects. In the third part, 42 selected texts were collected under titles according to their subjects and transferred from Arabic letters to Latin letters. At the end of the study, an index was added to facilitate the work of the researchers. All in all, this study aims to reveal the importance of Peyam-ı Sabah newspaper in Turkish journalism.