İlkokul 2. sınıf Türkçe ders kitabı metinlerinin değerler eğitimi açısından incelenmesi
Analysis of 2nd grade Turkish textbook of primary school in term of values education
  1. Tez No: 563535
  2. Yazar: FATMA ALICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN AKANDERE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Value, Values Education, Turkish Textbook
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilkokul 2. sınıf Türkçe ders kitabındaki metinleri değerler eğitimi açısından incelemek, bu değerlerin nasıl ve ne oranda örneklendirildiğini tespit etmektir. Araştırmanın evrenini incelenen Türkçe ders kitabı oluşturmaktadır. Çalışma, nitel araştırma yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Verilerin toplanmasında doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Türkçe kitabında yer alan okuma metinleri içerik analizi yöntemi ile deşifre edilmiştir. MEB tarafından basılan 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Dikey Yayıncılık'ın okutulan Türkçe ders kitabındaki tüm metinler incelenmiştir. Çalışmada tespit edilen değerler, Milli Eğitim Bakanlığının değerler eğitimi açısından belirlediği değerler çerçevesinde değerlendirilmiştir. Türkçe ders kitabı 7 tema, 36 metinden oluşmaktadır. Tüm metinler ele alındığında sevgi değeri en çok saptanan değer olmuştur. Empati ile bağımsız ve özgür düşünebilme değerlerine ise hiç rastlanmamıştır. Elde edilen bulgular ve iletilmek istenen değerler sonuç bölümünde sunulmuştur. Araştırmanın sonucuna göre, incelenen metinlerde değerlerin orantılı bir şekilde dağılımının bulunmadığı, ancak temaların içeriğindeki metinlerle alakalı olduğu ve değer aktarımına uygun metinler olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Değer, Değerler Eğitimi, Türkçe Ders Kitabı.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the texts in the grade 2 Turkish textbook in terms of values education and to determine how and to what extent these values were exemplified. The population of study consists of the Turkish textbook examined. The study was conducted by using qualitative research method. Document analysis method was used in data collection. The reading texts included in the Turkish textbook have been deciphered by the means of the content analysis method. In the textbooks of 2017-2018 academic year published by the MEB (Ministry of National Education), all the texts of Dikey Publishing House in Turkish Textbook have been examined. The values found in the study were evaluated within the framework of the values specified in terms of values education by the Ministry of National Education. The Turkish textbook consists of 7 themes and 36 texts. When considering all texts, the value of love has been the most found one. The values of Empathy and also independent and free thinking have never been found. The results obtained and the values required to be conveyed have been presented in the conclusion part. According to the results of the study, it was found that at there is no proportional distribution of values in the texts examined, but the themes were the texts appropriate for value transfer.