İlkokul 1-4. sınıf Türkçe ders kitaplarında yer alan metinlerin değerler iletimi açısından incelenmesi (Bingöl ili örneği)
Primary school 1-4. analysis of texts in class Turkish course books in terms of value transmission
  1. Tez No: 638700
  2. Yazar: BİLAL KETENALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, Değerler Eğitimi, Okuma Metinleri, Türkçe Ders Kitabı, Value, Values Education, .Reading Text, Turkish Textbook
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul 1- 4. sınıf Türkçe ders kitaplarında yer alan metinlerin değerler iletimi açısından incelenmesine yöneliktir. Nitel araştırma yöntemi ile yapılan araştırmada, olgu bilim (fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, kolay ulaşılabilir durum örneklemesi yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Buna göre araştırmanın çalışma grubunu, 2018-2019 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında Bingöl İli merkeze bağlı ilkokullarda görev yapan 70 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma verileri, 1-4. sınıf Türkçe ders kitaplarında yer alan metinlerin incelenmesi ile açık uçlu yarı yapılandırılmış görüşme sorularından oluşan görüşme formu aracılıyla toplanmıştır. Veriler, betimsel analiz ile içerik analizi yöntemine tabi tutularak bulgulara ulaşılmıştır Bu bulgulardan elde edilen, araştırma sonuçlarına göre; 1. İncelenen metinlerde programda yer alan kök değerlerin tamamına değinilmediği, 2. İncelenen metinlerde“sevgi”değerinin 1, 2 ve 4.sınıflarda en fazla vurgulanan değer olduğu, 3. Bazı metinlerin değer içermediği, 4. Tüm sınıf düzeylerindeki metinlerde yer alan değerlerin, öğrencilerin yaşına ve sınıf seviyelerine uygun olduğu, 5. Türkçe ders kitaplarında yer alan metinlerdeki değerlerin, anlaşılabilir ve kullanılabilir niteliklerde olduğu, 6. Değerlere yönelik hazırlanan etkinliklerin, yeterli görülmediği, 7. Türkçe ders kitabında yer alan metinlerdeki etkinliklerin kişilik haline getirilebilecek türden olduğu 8. Türkçe ders kitabında yer alan metinlerdeki değerlerin yeterli olmadığı, bu değerler dışında ilkokul yıllarında kazandırılması gereken başka değerlerin de olması gerektiği, sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the reading texts in primary school from 1-4th grade in Turkish textbooks in terms of value transmission. In the research, phenomenology pattern, which is one of the qualitative research methods, was used. The study group of the research was determined by using easily accessible sampling method. Accordingly, the study group of the research is consisted of seventy teachers that working at primary school from first to forth grade that bounded to the centre of Bingol in 2018-2019 academic year of the spring semester. The research data were collected through an interview form consisting of open-ended semi-structured interview questions with the examination of reading texts in 1-4 Grade Turkish textbooks. Descriptive and content analysis were used together in the analysis of the data obtained as a result of the research. According to the research results obtained from these findings: 1. It has been determined that the root values in the program are not addressed in the readings examined. 2. According to thr studied texts, the value of“love”has been mostly mentioned on the 1st, 2nd and 4th graders. 3. The values that take place in the readings are found in quality understandable and useable according to the student. 4. It was determined that the qualities of the activities prepared for the values are low and the individual activities for the values could not be found. 5. It was concluded that the values in the Turkish course reading items were not sufficient and that there should be other values that should be gained in primary school years apart from these values. 6. In line with the opinions of the teachers, it is assumed that the values in the reading can be personalized.