Sa'd b. Ubâde (R.a.)'ın hayatı ve siyasî faaliyetleri
Life and political activities of Sa'd B. Ubâde (R.a.)
  1. Tez No: 563541
  2. Yazar: İDRİS ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sa'd b. Ubâde, Ensâr, Hazrec, Bayraktarlık (Sancaktarlık), Cömertlik, Hilâfet, Sakîfetü Benî Sâide, Sa'd b. Ubâde, Ensâr, Hazrec, Standard-bearer, Generosity, Caliphate, Sakîfetü Benî Sâide
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Sa'd b. Ubâde, Medine'de Ensâr'ın Hazrec kabilesinin Sâide kolundan olup Ensâr'ın liderlerindendir. Onun doğum târihi bilinmemektedir. Sa'd b. Ubâde, ikinci Akabe bîatından önce Müslüman olup bu bîatte seçilen on iki temsilciden biridir. Hicretin ikinci yılında yapılan Ebvâ gazvesinde Medine'de vekîl olarak görevlendirilmiştir. Sa'd b. Ubâde, Hz. Peygamber'in istişarelerinde bulunmuştur. O, Hz. Peygamber'in yapmış olduğu savaşlara katılarak bazılarında komutanlık ve bayraktarlık yapmıştır. Sa'd b. Ubâde, ölünceye kadar can ve malıyla İslâm'a hizmet etmiştir. O, güzel hasletlerinden dolayı Hz. Peygamber'in duâsına mazhar olmuştur. Hz. Peygamber'in vefâtından sonra, Ensâr tarafından Sa'd b. Ubâde halife seçilmek istenmiştir. Sakîfetü Benî Sâide'de yapılan toplantıda Hz. Ebû Bekir halife seçilmiştir. Sa'd b. Ubâde ilk iki halifeye bîat etmemiştir. Hz. Ömer'in hilâfeti zamanında Medine' den uzaklaşarak Şam tarafına gitmiş, ömrünün sonuna kadar orada yaşamış ve orada vefât etmiştir.
Özet (Çeviri)
Sa'd b. Ubâde is an Ensâr leader who came from Hazrec tribe in Medina. His date of birth is unknown. Sa'd b. Ubâde became a Muslim before the second Akabe Allegiance and he is one of the representatives of Akabe Allegiance. He was given the task of proxy at the Ebva Gazve in Medina in the second year emigration. Sa'd b. Ubâde took part in the consultation of Prophet Muhammed (s.a.v.) He also took part in as a commander and standard-bearer in some wars in which Prophet Muhammed involved. Sa'd b. Ubâbe dedicated all his life and prosperity for Islâmic purposes. Hz. Muhammed prâyed for him because of his pleasent habits. After the death of Prophet, Ensâr wanted to choose Sa'd b. Ubâde as a caliph. After a meeting had in Sakîfetü Benî Sâide, Hz. Ebû Bekir was chosen as a caliph. Sa'd b. Ubâde did not accept Hz. Ebû Bekir and Ömer b. Hattab as a caliph. At the time of Ömer b. Hattab, Sa'd b. Ubâde ,moving from Medina, went to Şam and lived there to the end of his life and died there.