Boşanma davalarında maddi ve manevi tazminat
Material compenation and spiritual compensation in divorce cases
- Tez No: 563542
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET CEMAL RUHİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Boşanma, Boşanmanın Sonuçları, Maddi Tazminat, Manevi Tazminat, Divorce, Consequences of Divorce, Material Compensation, Spiritual Compensation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmanın konusu, evliliğin boşanma ile sona ermesinin mali sonuçlarından olan maddi ve manevi tazminattır. Boşanmadan kaynaklı maddi ve manevi tazminat talebinin hukuki dayanağı, Türk Medeni Kanunu'nun 174. maddesidir. Çalışmada, maddi ve manevi tazminat kavramı, bu tazminatların koşulları, tazminat miktarının belirlenmesinde dikkate alınacak kriterler ve bu davalarda uygulanacak usul kuralları ele alınmıştır. Konular açıklanırken, öğreti ve Yargıtay uygulamasına sıklıkla yer verilmiştir. Çalışma, dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, boşanmanın genel çerçevesi, ikinci bölümde maddi tazminat, üçüncü bölümde manevi tazminat ve son olarak dördüncü bölümde bu davalardaki usul kuralları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the Material Compensation and Spiritual Compensation, which are the financial consequences of the termination of marriage by divorce. The legal basis of the material and moral damages claim arising from the divorce is Article 174 of the Turkish Civil Code. In this study, the concept of material and non-pecuniary compensation, the conditions of these compensation, the criteria to be taken into consideration in determining the amount of compensation and the rules of procedure to be applied in these cases are discussed. While explaining the subjects, the doctrine and the Supreme Court are frequently mentioned. The study consists of four parts. In the first part, the general framework of the divorce, the second part of the financial compensation, the third part of the non-pecuniary damages and finally the fourth section the rules of procedure in these cases were examined.