Din ve sağlık ilişkisi bağlamında yeme-içme alışkanlıkları üzerine sosyolojik bir araştırma: Konya/Ereğli diyanet çalışanları örneği
A sociological research on eating and drinking habits in the context of religion and health: Konya / Ereğli
- Tez No: 563557
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Sosyoloji, Nutrition and Dietetics, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Beslenme Alışkanlıkları, Sağlık, Günümüz Tıbbı, Din, Ekonomi, Bilim, Politika, Sosyal Değişim, Nutrition Habits, Health, Contemporary Medicine, Religion, Economics, Science, Politics, Social Change
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu araştırma, din sosyolojisinin bilimsel birikim ve yöntemleri çerçevesinde beslenme alışkanlıklarının oluşumunda ekonominin, bilimin, politikanın ve dinin etkisini analiz etmeyi amaçlamıştır ve bu doğrultuda günümüzde sosyal değişim sonucunda beslenme alışkanlıklarında meydana gelen değişimleri, yeme-içme alışkanlıklarının insan sağlığı üzerine etkisini ve günümüz tıbbının hastalığa bakışını ortaya koymuştur. Beslenme alışkanlıklarının dinin kapsamına da dahil olması sebebi ile bu çalışma, Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanlarının beslenme alışkanlıklarını konu edinmiştir. Bu doğrultuda Konya/Ereğli Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanlarının besin tercihleri ile sağlıklı beslenmeye yönelik bilgilerini, tutum ve davranışlarını ele alarak bunlar üzerinde dinin mi diğer toplumsal kurumların mı daha etkili olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu sebeple çoğu ampirik araştırmada olduğu gibi bu araştırmada da örnekleme tekniğine başvurulmuş olup; Konya/Ereğli Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanlarından 205 kişi ile anket uygulaması gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the effects of economy, science, politics and religion on the formation of nutritional habits in the context of scientific knowledge and methods of sociology of religion showed and In this respect, it emphasizes the changes in dietary habits as a result of social change and the effects of eating and drinking habits on human health and today 's medicine' s view of the disease.This study is the subject of dietary habits of the employees of the Presidency of Religious Affairs as the nutritional habits are in the scope of religion. In this context, it was tried to reveal the information, attitudes and behaviors of the employees of Konya / Ereğli Directorate of Religious Affairs on the nutrition preferences and healthy nutrition and whether other social institutions were more effective on these. For this reason, as in most empirical researches, sampling technique has been applied in this research. A questionnaire was applied with 205 people from Konya / Ereğli Religious Affairs Directorate.