Lokman suresinin edebi incelikleri
Literary subtleties of surat Lokman
- Tez No: 563610
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH YAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
- Anahtar Kelimeler: Lokman suresi, edebi incelik, tefsir, belâgat, bağlam, Lokman surah, literary subtlety, commentary, eloquence, context
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Lokman suresi Mekke döneminde inen surelerdendir. Bu dönemde inen sureler karakteristik yapı ve içerdiği konular itibariyle edebi açıdan bir hayli zengindir. Bu hususu dikkat-i nazara alarak çalışmamızda Lokman suresini konularına göre bölümlendirip her bölümde ilgili ayetleri bağlamlarını da göz ardı etmeden edebi açıdan tahlil ettik. Surede uygulamasını tespit ettiğimiz edebi kaidelerin önce tanımlarını, ardından da belâgat ilmine kısmen vâkıf olanların da istifade edebileceği kolaylıkta uygulamalarını yaptık. Ayetlerin mükerrerleri mevcut olduğunda bunların benzer ve farklı yönlerine temas ettikten sonra, farklılıkların neden olduğu edebi ayrıntıları tespit edip hikmetlerine dair bazı yorumlarda bulunduk. Yeri geldiğinde Kur'an ilimleri ve diğer dil bilimlerinin edebi nükte içeren konuları zaviyesinden de tahlillerde bulunmayı ihmal etmeyerek farklı açılardan surenin edebi yapısını değerlendirdik. Yaptığımız tüm bu edebi tahliller neticesinde elde ettiğimiz bulguları verilmek istenen mesaja paralel olarak anlamlandırarak mesajın daha iyi anlaşılabilmesini ya da ona başka açılardan da yaklaşılabilmesini sağladık.
Özet (Çeviri)
Surah Lokman is one of the suras descending during Mecca. Surahs descending during this period have a rich literary structure in terms of their characteristic structure and subjects. In this study, taking into consideration this issue, we divided the time of Lokman according to the subjects and analyzed the relevant verses in each chapter without considering the context of the verses. We defined the literary rules that we identified in the surah application first, and then made the applications that could be used by those who were partially familiar with the science of rhetoric. We have evaluated the literary structure of the surah from different perspectives by not neglecting to analyze the Qur'anic sciences and other linguistic sciences as well. By interpreting the findings we obtained as a result of all these literary analyzes in parallel with the desired message, we provided a better understanding of the message or approach it from other angles.