Sermaye yapısı kararlarının şirket finansal performansına etkisi: Borsa İstanbul örneği
The effect of capital structure decisions on the firm financial performance: An example from borsa İstanbul
  1. Tez No: 563627
  2. Yazar: ORKHAN MUSTAFA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BENGÜ VURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye Yapısı, Finansal Performans, Borsa İstanbul, Panel Veri Analizi, Prais-Winsten Tahmincisi, Capital Structure, Financial Performance, Borsa İstanbul, Panel Data Analysis, Prais-Winsten Estimator
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Sermaye yapısı kararları şirketlerin finansal performanslarını, finansal sürdürülebilirliğini, finansal riskini ve şirket finansal değerini etkileyen en önemli kararlardandır. Bu araştırmanın amacı sermaye yapısının şirket finansal performansı üzerine etkisini ampirik olarak incelemekdir. Bunun için Borsa İstanbul'da imalat sektöründe işlem gören 120 şirketin 2011-2017 yıllarına ait finansal verileri panel veri analizi metodu ile incelenmiştir. Finansal performans belirleyicileri olarak Toplam aktif karlılığı (ROA), özsermaye karlılığı (ROE), net kar marjı (NKM) ve Tobin's Q bağımlı değişkenleri kullanılmışdır. Kısa vadeli borç oranı, uzun vadeli borç oranı, toplam borcun toplam özsermayeye oranı, borç dışı vergi kalkanı, şirket büyüklüğü ve şirket büyüme oranları ise bağımsız değişkenler olarak belirlenmiştir. Birimler arası korelasyon ve yatay-kesit verilerinden kaynaklanan heteroskedasite sorunları bulunduğu için Prais-Winsten tahmincisi kullanılmışdır. Araştırma sonucunda sermaye yapısı ile finansal performans arasında negatif ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Capital structure decisions are one of the most important decisions that affect the financial performance, financial sustainability, financial risk and financial value of the companies. The purpose of this research is to empirically examine the impact of capital structure on company financial performance. For this purpose, the financial data of the 120 companies in the manufacturing sector traded in Borsa Istanbul for the period of 2011-2017 were analyzed by the panel data analysis method. Return on asset (ROA), Return on equity (ROE), net profit margin (NKM) and Tobin's Q dependent variables were used as indicators of financial performance. Short-term debt ratio, long-term debt ratio, total debt to total equity ratio, non-debt tax shield, company size, and company growth rates were identified as the independent variables. The Prais-Winsten estimator was used because of the correlation between the units and the heteroskedacity problems resulting from the horizontal cross-sectional data. As a result of the research, it was determined that there is a negative relationship between capital structure and financial performance.