Sermaye yapısı kararlarının şirket performansı üzerindeki etkisi: Borsa İstanbul üzerine bir araştırma
The effects of capital structure decisions on company performance: a study on Borsa İstanbul
- Tez No: 465558
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SABRİ TOPAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sermaye Yapısı, Şirket Performansı, Panel Veri Analizi, Capital Structure, Companies Performance, Panel Data Analysis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Şirketlerin finansal yapılarını güçlü bir şekilde oluşturabilmeleri açısından sermaye yapısı kararları hayati bir önem taşımaktadır. Sermaye yapısı kararları, şirketlerin sermaye maliyetini ve yatırım kararlarını doğrudan etkileyen kararlardır. Bu çalışmanın amacı sermaye yapısı kararlarının şirket performansı üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Çalışma, taş toprak sektöründe faaliyet gösteren ve 2004-2015 dönemleri arasında Borsa İstanbul (BIST)'da pay senetleri kesintisiz olarak işlem gören 22 adet şirketi kapsamaktadır. Panel veri analiz yönteminin kullanıldiği çalışmada, aktif kârlılık oranı (ROA) ve özsermaye kârlılık oranı (ROE) bağımlı değişken olarak yer alırken, Finansal Kaldıraç Oranı, Finansal Borçların Özkaynaklara Oranı, Cari Oran, Çalışma Sermayesi Devir Hızı Oranı, Dönen Varlıkların Duran Varlıklara Oranı ve Şirket Büyüklüğü ise bağımsız değişkenlerdir. Çalışma sonucunda, sermaye yapısı kararlarını temsilen kullanılan finansal kaldıraç oranı ve finansal borçların özkaynaklara oranının şirket performansı üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Capital structure decisions have a special importance in order to ensure that companies can create their financial structures strongly. Capital structure decisions affect capital cost and investment decisions in a direct way. The aim of the study is to investigate the effect of capital sturcure on companies performance. The study based on an uninterperted data which is collected from 22 Manufacturing companies listed on Istanbul Stock Exchange Market for the period 2004-2015. Panel data analysis method is used in the study, return on asset (ROA), return on equity (ROE) is used as a dependent variables, leverage ratio, financial debt to owner equity ratio, current ratio, working capital turn over ratio, current assets to fixed assets ratio and firm size is used as independent variable.The result of the study concludes that capital structure decisions which represtintive by financial leverage ratio and financial debt to owner equity ratio have an effect on companies performance.