Kurkumin uygulanan diyabetik ratların akciğer dokusunda katalaz lokalizasyonunun immünohistokimyasal yöntemlerle incelenmesi
Investigation of catalase localization in lung tissue of curcumin-administered diabetic rats BY immunohistochemical methods
- Tez No: 563631
- Danışmanlar: DOÇ. SERAP KORAL TAŞÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Akciğer, Kurkumin, Diyabet, İmmünohistokimya ve Katalaz, Lung, Curcumin, Diabetes, Immunohistochemistry and Catalase
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışma, kurkumin uygulanan diyabetik ratların akciğer dokusunda katalaz lokalizasyonunun immünohistokimyasal yöntemlerle incelenmesi amacıyla yapıldı. Çalışma için deney hayvanı olarak 24 adet Spraque Dawley türü erkek sıçan kullanıldı. Deney grupları; Kontrol, Sham, Diyabet ve Diyabet+Kurkumin gruplarından oluşturuldu. Diyabet ve Diyabet+Kurkumin gruplarına i.p. yolla STZ enjeksiyonu yapılarak diyabet oluşturuldu. Sitrat tamponu (0.1 M, pH: 4.5) içerisinde çözdürülen STZ, 50 mg/kg dozda tek seferde uygulandı. Ardından Diyabet+Kurkumin grubuna 100 mg/kg dozda kurkumin uygulandı. Sham grubuna, serum fizyolojik ve ethanol i.p. olarak uygulandı. Kontrol grubuna hiçbir deneysel uygulama yapılmadı. Kurkumin uygulamasına 21 gün boyunca devam edildi. Deney sürecinin bitiminde, eter anestezi altında servikal dislokasyon yapılarak ratların akciğer dokuları alındı. Alınan akciğer dokuları rutin histolojik işlemlerden geçirilerek parafinde bloklanıp kesitler alındı. Alınan kesitlere, histolojik olarak incenlenmek üzere Crossman'ın üçlü boyama uygulaması yapıldı. Katalaz'ın immünoreaktivitesini tespit etmek için Avidin-Biotin-Peroksidaz Kompleks (ABC) yöntemi uygulandı. Histolojik incelemelerde, dokuyu oluşturan temel yapılar olan bronş, bronşçuk ve alveollerin bulunduğu görüldü. Sadece diyabet grubunda, bu yapıların epitel katmanlarında yer yer dejenerasyonların olduğu tespit edildi. Alveolleri oluşturan pnömosit I ve pnömosit II'lerin hücresel görünümünde tüm gruplarda belirgin bir bozukluğa rastlanmadı. Katalaz immünoreaktivitesinin lokalizasyonu ve yoğunluğu incelendiğinde, en fazla tip I pnömositlerde, alveolar makrofajda son olarak ise tip II pnömositlerde görüldüğü tespit edildi. Clara ve endotel hücrelerinde ise genel olarak immünoreaktivite görülmedi. Sonuç olarak; kurkuminin diyabetten kaynaklanan akciğer hasarını azalttığı görüldü. Bir antioksidan olan katalazın immünoreaktivitesinin diyabetli grupta azaldığı, ancak kurkumin verilen diyabetli ratlarda kontrol grubuna benzer şekilde arttığı görüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This study, diabetic rats treated with curcumin were conducted to investigate the effect on catalase localization in lung tissue with immunohistochemical methods. For the study, 24 male Sprague Dawley rats were used as experimental animals. Experimental groups; Control, Sham, Diabetes and Diabetes+Curcumin groups were performed. Diabetes and Diabetes+ Curcumin groups were performed diabetes by i.p. STZ injection. STZ dissolved in 0.1 M citrate buffer, pH 4.5, was administered in a single dose of 50 mg/kg. Then, curcumin was administered to the Diabetes+Curcumin group at a dose of 100 mg/kg. Sham group was treated as saline and ethanol i.p. The control group didn't receive any experimental applications. Curcumin application was continued for 21 days. At the end of the assay procedure, lung tissues of the rats were taken by cervical dislocation under ether anesthesia. Chosen lung tissues were subjected to routine histological procedures, and sections were accompanied by blocking with paraffin. Triple staining application of Hematoxylin-Eosin and Crosman were applied to examine histologically taken parts. Avidin-Biotin-Peroxidase Complex (ABC) method was used to determine the immunoreactivity of catalase. On histologic examination, bronchus, bronchus, and alveoli, which are the basic structures of the tissue were discovered. Only the diabetic group, some degenerations were found in the epithelial layers of these structures. The cellular appearance of the pneumocytes I and pneumocytes II forming alveoli wasn't evidence of significant impairment in all groups. The maximum intensity of immunoreactivity was observed in type I pneumocytes and it was found that alveolar macrophage was seen the most common type II pneumocytes. Generally, immunoreactivity wasn't observed in Clara and endothelial cells. Consequently; curcumin has been shown to reduce lung damage caused by diabetes. Immunoreactivity of catalase that is an antioxidant decreased in the diabetic group, but the diabetic rats given curcumin increased similarly to the control group.