Kurkumin uygulanan diyabetik ratların böbrek dokusunda apelinin immunohistokimyasal ekspresyonu
Immunohistochemical expression of apelin in kidney tissue of diabetic rats applied with curcumin
- Tez No: 772911
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP KORAL TAŞÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, Apelin, Ġmmunohistokimya, Kurkumin, Böbrek, Diabetes, Apelin, Immunohistochemistry, Curcumin, Kidney
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma antidiyabetik özelliğe sahip kurkuminin diyabetik böbrek dokusunda apelinin immunohistokimyasal ekspresyonunu üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıĢtır. ÇalıĢmada kontrol (n=6), sham (n=6), diyabet (n=6) ve diyabet+kurkumin (n=6) olmak üzere 4 grupta toplam 24 adet Sprague Dawley cinsi rat kullanılmıĢtır. Kontrol grubuna hiçbir uygulama yapılmamıĢtır. Diyabet ve diyabet+kurkumin grubuna ise 50 mg/kg dozda tek doz streptozotosin uygulanmıĢtır. Diyabet oluĢturulduktan sonra 21 gün süre ile diyabet+kurkumin grubuna 100 mg/kg dozda kurkumin intraperitoneal yolla uygulanmıĢtır. Sham grubuna ise 21 gün etanol ve izotonik sodyum klorür çözeltisi uygulanmıĢtır. Deney süresi tamamlandıktan sonra servikal dislokasyonla ötenaziden sonra ratların böbrek dokuları alınmıĢtır. Alınan dokular parafinde bloklanmıĢ ve bunlardan 5 µm kalınlığında kesitler alınmıĢtır. Apelinin lokalizasyonunu belirlemek amacıyla immunohistokimyasal boyama, histolojik incelemeler için de PAS ve Crossman'ın modifiye üçlü boyaması yapılmıĢtır. Apelinin immunohistokimyasal dağılımı incelendiğinde korteks bölgesinde tubulus distalislerde, medulla bölgesinde ise genellikle tüm alanlarda yaygın immunoreaktivite görülmüĢtür. Kontrol ve sham gruplarında yer yer görülen glomeruluslardaki immunoreaktivitenin diyabetik grupta daha fazla olduğu, kurkumin uygulanan diyabetik grupta ise yoğunluğun diyabetik gruba göre düĢük düzeyde olduğu belirlenmiĢtir. Sonuç olarak apelin, diyabet, böbrek ve kurkumin arasında bir iliĢki olduğu, apelinin immünreaktivitesinin diyabetli grupta yüksek olduğu, fakat kurkumin uygulanan diyabetli ratlarda ise kontrol grubuna benzer Ģekilde azalma olduğu görülmüĢtür.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to examine the immunohistochemical localization of curcumin, which has antidiabetic properties, in diabetic kidney tissue. Forthestudy, 4 groups of 24 Sprague Dawleyrats were formed as control, diabetes, diabetes+curcumin and sham groups. After the adaptation period, no application was made to the control group, and 50 mg/kg streptozotocin was administered to the diabetes and diabetes+curcumin group. After diabetes was established, 100 mg/kg of curcumin was administered to the diabetes+curcumin group by intraperitoneal injection for 21 days. Ethanol and isotonic sodium chloride solution were applied to the sham group. After the applications, the kidney tissues of the rats were taken after euthanasia by cervical dislocation. Immunohistochemical staining was performed to examine the localization of apelin, and PAS, Crossman's triple staining were performed for histological examinations. After these applications, the preparations were examined under the light microscope. When the immunohistochemical distribution of apelin was examined, widespread immunoreactivity was observed in the tubulus distalis in the cortex region and in all areas in the medulla region. It was determined that the immunoreactivity in the glomerulus, which was seen from time to time in the control and sham groups, was higher in the diabetic group, and the density was lower in the diabetic group, which was administered curcumin. As a result, it was observed that there was a relationship between apelin, diabetes, kidney and curcumin, the immunoreactivity of apelin was higher in the diabetic group, but there was a decrease in the diabetic rats administered curcumin, like the control group.