Diabetik ve non- diabetik fare kalbinde oksitosin reseptörünün immunohistokimyasal lokalizasyonunun incelenmesi
Investigation of immunohistochemical localization of oxytocin receptor in diabetic and ONON-diabetic mouse heart
  1. Tez No: 563656
  2. Yazar: SERKAN ARICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYİT ALİ BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, immünohistokimya, Kalp, Oksitosin, Oksitosin Reseptörü, Diabetes, immunohistochemistry, Heart, Oxytocin and Oxytocin Receptor
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Bu çalışmada, diyabetik ve non-diyabetik fare kalp dokusunda oksitosin reseptörünün immunohistokimyasal lokalizasyonunun incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 18 adet Balb-c cinsi erkek fare kullanıldı. Deney grupları; kontrol, sham ve diyabet grubu olarak belirlendi. Diyabet grubuna i.p. enjeksiyonla Streptozotosin (STZ) verildi ve diyabet oluşturuldu. Sham grubuna yine i.p. yolla sodyum sitrat çözeltisi uygulandı. Kontrol grubundaki hayvanlara ise herhangi bir uygulama yapılmadı. STZ uygulandıktan 30 gün sonra farelere eter anestezi altında servikal dislokasyon yapıldıktan sonra kalp dokuları alındı. Alınan her bir kalp dokusu düşey olarak ikiye bölünerek rutin histolojik işlemlerden geçirilerek parafinde bloklanıp kesitler alındı. Alınan kesitlere, histolojik olarak incenlenmek üzere Crossman'ın üçlü boyaması (triple), H&E ve PAS yapıldı. Oksitosin reseptörü'nün immunoreaktivitesi Avidin-Biotin-Peroksidaz Kompleks (ABC) metodu uygulanarak belirlendi. Deney süresi bitiminde; grupların canlı ağırlıkları, kan glikoz seviyesi, doku ağırlıkları ve kalp doku örneklerinde oksitosin reseptörünün immunohistokimyasal lokalizasyonu ve dokunun histolojik yapısı karşılaştırıldı. Diyabet grubunda ilk ve son gün canlı ağırlığı karşılaştırıldığında son gün canlı ağırlığında azalma belirlendi. Kalp dokusunun ağırlıkları gruplar arasında karşılaştırıldığında gruplar arasında istatistiksel düzeyde bir fark olmadığı. Histolojik incelemeler sonucunda diyabet grubunda diğer gruplardan histolojik açıdan belirgin bir farklar olduğu tespit edildi. İmmunohistokimyasal incelemeler sonucunda, sham ve kontrol gruplarında oksitosin reseptörünün benzer özellikte immunoreaktivite gösterdiği görüldü. Diyabet grubunda ise diğer gruplara göre oksitosin reseptörünün immunoreaktivitesinin endotel ve kapiller alanlarda benzer, hücre membranı, sitoplazma ve purkinje hücrelerinde daha az olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The aim of this study was to investigate the immunohistochemical localization of oxytocin receptor in diabetic and non-diabetic mouse heart tissue. Eighteen male Balb-c mice were used in the study. Animals were divided into three groups; control, sham and diabetes. The diabetes group was given STZ by i.p injections and diabetes was induced. Sham group was again treated with sodium citrate solution by ip. The animals in the control group did not receive any treatment. After 30 days of STZ application, mice were cervical dislocated under ether anesthesia and their heart tissues were removed. Each heart tissue was vertically divided into two parts and routine histological procedures were applied and then tissues were blocked in paraffin and sections were taken. For histological examination, Crossman triple staining, H&E and PAS were applied to the sections. Immunoreactivity of OTR was determined by Avidin-Biotin-Peroxidase Complex (ABC) method. At the end of the study period; live weight of the groups, blood glucose level, tissue weights and immunohistochemical localization of OTR in heart tissue samples and histological structure of tissue were compared. When the first and last day body weight were compared in the DM group, it was determined a decrease in the last day and in control group, it was determined an increase in the last day. When weights of heart tissue were compared between the groups, there was no statistically significant difference between the groups. As a result of histological examinations, it was found that there was a significant difference histologically in the diabetes group from the other groups. Immunohistochemical examinations showed that oxytocin receptor showed similar immunoreactivity in sham and control groups. In the diabetic group, the immunoreactivity of oxytocin receptor was similar in endothelial and capillary areas, but less in cell membrane, cytoplasm and purkinje cells.