Orta Asya'da çevre sorunları
Environmental issues in Central Asia
- Tez No: 563714
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çevre Sorunları, Orta Asya, Sovyetler, Environmental Issues, Central Asia, Soviets
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Orta Asya'da günümüzde; Aral Gölü'nün kuruması, tuz ve kum fırtınaları, su kaynaklarının kıtlığı ve kirliliği, radyoaktivite, toprak bozulması ve Hazar Denizi'nin kirlenmesi gibi çevre sorunları mevcuttur. Bu çevre sorunları Sovyet yönetiminin bölgede gerçekleştirdiği tarımsal faaliyetler ve nükleer silah denemeleri ile ortaya çıkmıştır. Sovyetler belirledikleri ekonomik ve askerî hedeflere ulaşmak için Orta Asya bölgesini sorumsuzca kullanmıştır. Bunun sonucunda 1991 yılında bağımsızlıklarını kazanan genç Orta Asya ülkelerine, kendi başlarına çözemeyecekleri çevre sorunları miras kalmıştır. Bu nedenle günümüzde söz konusu çevre sorunlarına çözüm getirebilecek somut adımlar atılamamaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays in Central Asia there are manifold environmental issues such as; desiccation of the Aral Sea, salt and sandstorm, scarcity and pollution of water resources, radioactivity, deterioration of soil, pollution in the Caspian Sea. These environmental issues emerged by the Soviet government in the region through agricultural activities and nuclear weapons tests. The Soviets irresponsibly used the Central Asia region to achieve their economic and military goals. As a result, the young Central Asian countries, which had gained their independence in 1991, inherited the environmental issues that they could not solve on their own. Therefore today, no concrete steps can be taken to solve these environmental issues.