İlkokul 4.sınıf öğrencilerinin yaratıcılık ve akademik başarı düzeylerinin incelenmesi
Analysis of the creativity and academic achievement levels of primary school 4th grade students
- Tez No: 563716
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEMET KARAKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim ve öğretim, yaratıcı düşünme, akademik başarı, Education and training, Creative Thinking, Academic achievement
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmanın genel amacı ilkokul 4.sınıf öğrencilerinin yaratıcılık ve akademik başarı düzeylerini incelemektir. Araştırma, tarama modelinde betimsel desene göre yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Adana Merkez ilçelerindeki ilkokullara devam eden dördüncü sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Bu evrenden amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örneklemesi kullanılarak Adanın güneyinde alt, orta ve üst sosyo ekonomik düzeydeki farklı üç devlet okulunun dördüncü sınıfına devam eden, Alt gruptan; 119, Orta gruptan121; Üst gruptan ise 132 olmak üzere 174 kız, 198 erkek ile toplam 372 öğrenci çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmada Torrance Yaratıcı Düşünce Testi veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Ayrıca dördüncü sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına yönelik veriler devam ettikleri okullardan alınmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin Fen bilgisi, Türkçe, Sosyal bilgiler ve Matematik derslerinin yıl sonu notları akademik başarıyı incelemek için kullanılmıştır. Torrance Yaratıcı Düşünme Testi uygulandıktan sonra, bilgisayar ortamına aktarılan veriler SPSS 25 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizlerden önce verilerin normal dağılım sayıltısını karşılayıp karşılamadığını anlamak için, veriler Kolmogorov-Smirnov test tekniğiyle analiz edilmiştir. Araştırma bulgularından elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibi özetlenebilir: 1. Yaratıcılık boyutları arasında öğrencilerin akıcılık puanları en yüksek, özgünlük puanları ise en düşük düzeydedir. 2. Öğrencilerin akademik başarıları açısından; matematik en düşük, fen bilgisi ise en yüksek ortalamaya sahiptir. 3. Toplam yaratıcılık ile yaratıcılığın alt boyutları arasındaki ilişki açısından; akıcılık en yüksek, özgünlük ise en düşük olarak belirlenmiştir. 4. Yaratıcılığın akıcılık alt boyutu ile okuldaki dersler arasında en yüksek ilişki Türkçe, en düşük ilişki ise Sosyal Bilgiler dersiyledir. Esneklik alt boyutu açısından en yüksek ilişki Türkçe, en düşük ilişki ise matematik dersiyledir. Özgünlük alt boyutu açısından ise, en yüksek ilişki Türkçe, en düşük ilişki ise matematik dersiyledir. Toplam Yaratıcılık puanları açısından; en yüksek ilişki Türkçe, en düşük ilişki düzeyi ise sosyal bilgiler dersiyledir. 5. Araştırma sonuçlarına göre Yaratıcılığın Akıcılık, Esneklik ve Özgünlük boyutlarında cinsiyete göre anlamlı bir fark bulunmamaktadır. 6. Araştırma sonuçlarına göre tüm derslerde, akademik başarı açısından cinsiyete göre anlamlı bir fark bulunmamaktadır. 7. Öğrencilerin sosyo ekonomik düzeyine göre yaratıcılığın alt boyutları açısından alt grubun ortadan, orta grubun ise üst gruptan daha düşük yaratıcılık düzeyine sahip olduğu belirlenmiştir. 8. Öğrencilerin sosyo ekonomik düzeyine göre akademik başarı puanları arasında Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen Bilgisi ve Matematik derslerinde alt grubun ortadan, orta grubun ise üst gruptan daha düşük düzeyde olduğu belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; Yaratıcı düşünmenin alt boyutlarına yönelik öğrenci puanları en yüksekten en düşüğe doğru akıcılık, esneklik ve orijinallik şeklinde sıralanmaktadır. Bu nedenle, eğitim programlarında Esneklik ve Orijinallik alt boyutlarının geliştirilmesine yönelik etkinliklere yer verilmesi ile öğrencilere farklı olanı görebilme ve farklı açılardan olaylara bakabilme yeteneğinin kazandırılması için çalışmaların yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The overall aim of this study is to examine the creativity and academic achievement levels of 4th grade students. The research was conducted in accordance with descriptive design in survey model. The population of the study consists of fourth grade students attending primary schools in Adana central districts. Using the maximum diversity sampling among the purposeful sampling methods from this population, The sample of the study consists of 372 students (174 girls, 198 boys); 119 from the lower group, 121 from the middle group, 132 from the upper group, attending the fourth grade of three different public schools in the lower, middle and upper socio-economic levels in the south of Adana. Torrance Creative Thought Test was used as data collection tool in the research. In addition, data on the academic achievement of fourth grade students were obtained from the schools they attend. Year-end grades of Science, Turkish, Social Studies and Mathematics courses of the students who participated in the research were used to examine academic achievement. After the Torrance Creative Thinking Test, the data transferred to computer were analyzed using SPSS 22. The data were analyzed by Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk test techniques to determine whether the data supplied the normal distribution premise before the analysis. Araştırma bulgularından elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibi özetlenebilir: (The results obtained from the research findings can be summarized as follows) 1. Among the dimensions of creativity, students' fluency scores were the highest and originality scores were the lowest. 2. In terms of academic achievement of students; mathematics has the lowest and science has the highest average. 3. In the relationship between academic achievement, It was determined that fluency and total creativity had the highest relationship while originality and total creativity had the lowest one in terms of the relationship between total creativity and sub-dimensions of creativity. 4. The highest relation between the fluency sub-dimension of creativity and the courses in the school is in Turkish and the lowest is in Social Studies. In terms of flexibility sub-dimension, the highest relation is in Turkish and the lowest is mathematics..In terms of the originality sub-dimension, the highest relationship is in Turkish and the lowest is mathematics. In terms of total creativity scores; the highest relationship is in Turkish and the lowest level is in social studies. 5. According to the results of the study, there is no significant difference in the Fluency, Flexibility and Originality dimensions of creativity by gender. 6. According to the results of the research, there is no significant difference in terms of academic achievement by gender in all courses. According to the results of the study, student scores for the sub-dimensions of creative thinking are listed as fluency, flexibility and originality from highest to lowest. Therefore, it can be suggested that studies are carried out in order to make the students gain the ability to see what is different and to look at the events from different perspectives with the activities to develop the Flexibility and Originality sub-dimensions in education programs. 7. In terms of sub dimensions of creativity according to the socio-economic level of the students, ıt was found that the sub group had a lower creativity level than the middle group had a lower creativity level than the upper group. 8. According to the socio-economic status of the students, ıt was determined that the sub group was lower than the middle group, and the middle group was lower than the upper group among academic achivement scores in Turkish, Social Studies, Science and Mathematics courses.