İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin sözel ve şekilsel yaratıcılık düzeylerinin incelenmesi
Analysis of the verbal and formal cerativity levels of primary school 4th grade students
  1. Tez No: 586116
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZBİLGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEMET KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, ilkokul, yaratıcılık, akademik başarı, Education, primary school, creativity, academic achievement
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırma ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin sözel ve şekilsel yaratıcılık düzeylerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Osmaniye ili Düziçi ilçesinde öğrenim gören ilkokul öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise üç farklı ilkokulda 4.sınıfta öğrenim gören toplam 79 öğrenci meydana getirmiştir. Nicel araştırma yönteminin kullanıldığı araştırma, ilişkisel tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Veri toplama aracı olarak“ Yaratıcı Düşünme Testi Şekilsel Form A ve Sözel Form A”kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin sene sonu Türkçe ve matematik dersi not ortalamaları akademik başarı düzeylerini yorumlamak için kullanılmıştır. Torrance Yaratıcı Düşünme Testi uygulandıktan sonra, bilgisayar ortamına aktarılan veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizlerden önce verilerin normal dağılım sayıltısını karşılayıp karşılamadığını anlamak için, veriler Kolmogorov-Smirnov test tekniğiyle analiz edilmiştir. İkili karşılaştırmalarda Man Whitney-U testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, öğrencilerin sözel yaratıcılık açısından en yüksek puanı akıcılık, en düşük puanı ise orijinallik alt başlığından aldıkları görülmüştür. Cinsiyet açısından öğrencilerin sözel yaratıcılığın alt boyutları arasında farklar olsa da, her iki grubun sözel puanlarının ortalamaları birbirine eşittir. Cinsiyete göre öğrencilerin sözel yaratıcılık düzeyleri arasında anlamlı düzeyde bir fark gözlenmezken, şekilsel testte kızlar lehine anlamlı düzeyde farklılıklar gözlenmiştir. Şekilsel yaratıcılık testinde en yüksek puan ortalamasının akıcılık, en düşük puan ortalamasının ise başlıkların soyutluğu alt boyunda olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin sözel yaratıcılık puanları ile şekilsel yaratıcılık puanları arasında pozitif yönde ve anlamlı düzeyde bir ilişki vardır. Akademik başarıyı yorumlamak için incelenen iki ders arasında, öğrencilerin akademik olarak en başarılı oldukları ders Türkçe, en başarısız oldukları ders ise matematiktir. Cinsiyet açısından öğrencilerin akademik başarı düzeyleri arasındaki anlamlı düzeyde bir fark yoktur. Öğrencilerin sözel ve şekilsel yaratıcılık düzeyleri ile akademik başarı düzeyleri arasında pozitif yönde ve anlamlı düzeyde bir korelasyon olduğu görülmüştür. Araştırma sonuçlarına bağlı olarak, eğitim programı ve öğretim bağlamında yaratıcı düşünme becerisinin geliştirilmesinin önemli bir amaç olarak yer alması ve özellikle yaratıcı düşünmenin esneklik ve orijinallik boyutlarına geliştirmeye yönelik olarak, okulda ve okul dışı ortamlarda eğitsel etkinliklerin yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the verbal and formal creativity levels of fourth grade students in primary school. The population of the study consists of primary school students studying in Düziçi district of Osmaniye. The sample of the study consisted of 79 students attending 4th grade in three different primary schools. The research using quantitative research method is a descriptive study in relational survey model.“Creative Thinking Test Figural Form A and Verbal Form A”were used as data collection tools. Year-end Turkish and mathematics grade point averages of the students who participated in the research were used to interpret their academic achievement levels. After the Torrance Creative Thinking Test, the data transferred to computer were analyzed using SPSS 22.0 program. The data were analyzed using the Kolmogorov-Smirnov test technique to determine whether the data met the normal distribution count before the analysis. Man Whitney-U tests were used for paired comparisons and Kruskal Wallis-H tests were used for multiple comparisons. As a result of the research, it was seen that the students had the highest score in fluency and the lowest score in the subtitle of originality in terms of verbal creativity. Although there are differences between the sub-dimensions of verbal creativity of students in terms of gender, the mean scores of the verbal scores of both groups are equal. While there was no significant difference between the verbal creativity levels of the students according to gender, significant differences were observed in favor of the girls in the formal test. In the formal creativity test, the highest average score was found to be Fluency and the lowest average score was in the Abstraction of Titles sub-neck. There is a positive and significant relationship between verbal creativity scores and formal creativity scores. Among the two courses examined in order to interpret academic achievement, the most successful academic course is Turkish and the most unsuccessful is mathematics. There was no significant difference between the academic achievement levels of the students in terms of gender. There was a positive and significant correlation between verbal and formal creativity levels and academic achievement levels of the students. Depending on the results of the research, it has been suggested that the development of creative thinking skills should be an important objective in the context of education program and teaching, and educational activities should be carried out in school and out-of-school settings, especially in order to develop the creative thinking to the flexibility and originality dimensions.