Yönetimde kadın temsili ve işgücüne katılım: Ana aktörler bağlamında bir değerlendirme
Woman representation in management and labour force participation: An assessment in the context of the main actors
  1. Tez No: 563741
  2. Yazar: ELİF TECEREN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE AYDIN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Çalışma, İşgücü, Yönetim, Türkiye, Woman, Working, Labour, Management, Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Çalışmanın konusu, kadınların çalışma yaşamına ve yönetime katılımı problemi ile ilişkilidir. Çalışmada amaçlanan, kadınların çalışma yaşamına ve yönetime katılımına ilişkin Türkiye'deki kurumların geliştirdiği perspektifleri ortaya koymaktır. Çalışmanın birinci ve ikinci bölümlerinde, toplumsal cinsiyet perspektifinden çalışma yaşamına katılımı ve yönetime katılımı konuları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde nitel bir araştırma yapılmıştır. Örneklem olarak seçilen dört ana aktörün, devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları, uluslararası örgütler ve şirketler, yayınladıkları belgeler ve yönetici ve temsilcilerin söylemleri üzerinden içerik analizi yöntemi kullanılarak araştırma yürütülmüştür. İçerik analizi yöntemiyle dokümanlar ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Her bir aktörün hangi kavramlara dikkat çektikleri ve bunların arasındaki farklılık ve benzerlikler ortaya koyulmuştur. Aktörlerin bakış açılarının odağında, kadının çalışma yaşamına katılımının olduğu ve üzerinden en çok politika ürettikleri kavramın“kadın”olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada önemli bir kavram olan“toplumsal cinsiyet eşitliği”sıklıkla vurgulanmıştır. Diğer aktörlerden farklı olarak ortaya çıkan çarpıcı bir sonuç, uluslararası alanda kadının çalışma yaşamına katılımının problemli bir alan olarak görülmemesidir.
Özet (Çeviri)
The subject of the study is related to the problem of women's participation in working life and management. The aim of the study is to reveal the perspectives developed by the institutions in Turkey related to women's participation in work life and management. In the first and second parts of the study, participation from the gender perspective to working life and participation in management were discussed. In the third part, a qualitative research was conducted. Four main actors selected as sample, the research was carried out by using content analysis method through state institutions, non-governmental organizations, international organizations and companies, documents published and discourses of managers and representatives. Documents were examined in detail by content analysis method. The concepts that each actor draws attention to and the differences and similarities between them are presented. The focus of the actors' perspective is that women's participation in working life and it was concluded that the concept that they produce the most policies through is“woman”. In the study, gender equality which is an important concept is emphasized frequently. A striking result, unlike other actors, is that international participation of women in working life is not seen as a problematic area.