Fen bilgisi, sosyal bilgiler, Türkçe eğitimi öğretmen adaylarının çevre sorunlarına ve çevreye dair davranış ve tutumlarının çok boyutlu incelenmesi
A multidimensional study of science, social studies, andturkish teacher candidates' behavior and attitudes aboutenvironmental problems and environment
  1. Tez No: 563742
  2. Yazar: NASIF YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. ÖZKAN AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre Sorunları, Çevre Eğitimi, Çevre Kirliliği, Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Çevreye ve Çevre Kirliliğine Karşı Tutumu, EğitimFakültesi Öğrencilerinin Çevreye ve Çevre Kirliliğine Karşı Davranışları, Çevre Denetimi, Aday öğretmenler, Eğitim fakülteleri, Fen bilgisi eğitimi, Türkçe eğitimi, Çevre Araştırmaları Envanteri, Çevre bilgisi, Çevresel davranışlar, Öğretmenler, Environment, Environmental Problems, Environmental Education, Environmental Pollution, Attitude of Faculty of Education Students towards Environment and Environmental Pollution, Behavior of Faculty of Education Students against Environment and Environmental Pollution, Environmental Audit, Candidate teachers, Education faculties, Science education, Turkish education, Environmental Survey Scale, Environmental knowledge, Environmental behaviours, Teachers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada eğitim fakültelerinde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin çevre ve çevre sorunları konusunda mevcut davranışlarının ve tutumlarının belirlenmesine çalışılmıştır. Bu çalışma ile öğrenimine devam eden Necmettin Erbakan Üniversitesinden 334, Gazi Üniversitesinden 393 olmak üzere toplamda 727 öğretmen adayına çevre sorunlarına yönelik davranış ölçeği ve Necmettin Erbakan Üniversitesinden 329, Gazi Üniversitesinden 441 olmak üzere toplamda 770 öğretmen adayına çevre sorunlarına yönelik tutum ölçeği uygulanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Gazi Üniversitesinde ve Necmettin Erbakan Üniversitesinde 2018-2019 güz döneminde öğrenim gören sosyal bilgiler eğitimi, Türkçe eğitimi, fen bilgisi eğitimi bölümü birinci ve dördüncü sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Birinci sınıf öğrencileri davranış ölçeği (N=366), tutum ölçeği (N=388); dördüncü sınıf öğrencileri davranış ölçeği (N=361), tutum ölçeği (N=382) kişiden oluşturmaktadır. Gerçekleştirilen bu araştırmada eğitim fakültesinin bazı bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin çevreye dair sahip oldukları davranış ve tutumları açığa çıkarmak amacıyla Güven (2013) 'in biçimlendirip, oluşturduğu 45 maddelik çevre sorunlarına yönelik tutum ölçeği ve yine Güven tarafından oluşturulan 40 maddelik çevre sorunlarına yönelik davranış ölçeği uygulanmıştır. Araştırma sonucundaki nicel veriler SPSS 21 istatistik analiz programından yararlanılarak analiz edilmiştir. Nicel verilerin analizinde betimsel istatistik teknikler, bağımsız gruplar t-testinden ve one-way anovadan yararlanılmış, anlamlılık düzeyi 0.05 kabul edilmiştir. Bu araştırma ile eğitim fakültesinin bazı bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerinin çevre sorunlarına dair davranış ve tutum puanları belirlenmiş ve hangi branştan ne kadar öğretmen adayının bu seviyeye ulaştığı ortaya çıkartılarak öğretmen adaylarının okuduğu bölüm, sınıf düzeyi, ekonomik durum, okuduğu üniversite ile çevre sorunlarına dair davranış ve tutum puanları arasında anlamlı bir farkın olup olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been tried to determine the current behaviors and attitudes of university students studying in faculties of education about environment and environmental problems. With this study, behavioral scale towards environmental problems were applied to a total of 727 prospective teachers, including 334 from Necmettin Erbakan University and 393 from Gazi University and, an attitude scale towards environmental problems were applied to a total of 770 prospective teachers, 329 from Necmettin Erbakan University and 441 from Gazi University. The study group of the research consists of the first and fourth year students of Social Studies education, Turkish Education and Science Education department at Gazi University and Necmettin Erbakan University in 2018-2019 fall term. The first-year students' behavior scale consists of 366 people and the attitude scale consists of 388 people; he fourth-year students' behavior scale consists of 361 people and the attitude scale consists of 382 people. In this study, in order to reveal the behaviors and attitudes of the students in some departments of the faculty of education, the attitude scale for 45-item environmental problems formed by Güven (2013) and the behavior scale for 40-item environmental problems also formed by Güven were applied. The quantitative data were analyzed by SPSS 21 statistical analysis program. In the analysis of the quantitative data, descriptive statistical techniques, independent groups t-test and one-way anova were used and the significance level was accepted as 0.05. With this research, attitudes and behaviors of students studying in some departments of education faculties about environmental problems were determined, and by finding out how many pre-service teachers from which branch reached this level, it has been determined whether there is a significant difference between the pre-service teachers' department, class level, economic situation, attitudes and attitudes towards university and environmental problems.