İnsan kaynakları yöneticileri perspektifinden farklılık yönetimi
Difference distribution from diversity of human resources
- Tez No: 932542
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN KÜRŞAT ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Farklılık Yönetimi, Çeşitlilik, İnsan Kaynakları, Fenomenoloji, Nitel Araştırma, Diversity Management, Diversity, Human Resources, Phenomenology, Qualitative Research
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi ve Liderlik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi ve Liderlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Farklılıkların yönetimi, günümüz iş dünyasında kurumların sürdürülebilirliği ve rekabet avantajı sağlayan önemli bir unsur haline gelmiştir. Yaş, cinsiyet, engellilik, cinsel yönelim ve etnik köken gibi farklılıklar kurumlarda farklı şekillerde ele alınmaktadır. Bu durum, çalışan bağlılığını doğrudan etkilemektedir. Aynı zamanda kurumsal performans üzerinde belirleyici bir rol oynamaktadır. Farklılıkların etkin şekilde yönetilmesi yalnızca yasal bir gereklilik değil, aynı zamanda stratejik bir zorunluluktur. Mevcut araştırmada, Isparta'da görev yapan insan kaynakları yöneticilerinin farklılık yönetimine yönelik bakış açıları incelenmiştir. Fenomenolojik desen çerçevesinde yürütülen çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış ve 25 insan kaynakları yöneticisiyle yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, MAXQDA 2020 programı aracılığıyla analiz edilerek kodlara ve temalara ayrılmıştır. Araştırma sonuçları, yaş farklılıklarının bilgi paylaşımını artırmasına rağmen iletişim eksikliği nedeniyle çatışmalara yol açabileceğini ortaya koymuştur. Kadın çalışanların iş birliği ve yenilikçi süreçlere katkı sağladığı belirtilse de liderlik pozisyonlarında yeterince temsil edilmedikleri tespit edilmiştir. Engelli bireylerin iş gücüne katılımına yönelik farkındalık bulunsa da kurumsal düzeyde yeterli destek ve düzenlemelerin sağlanmadığı görülmüştür. Cinsel yönelim konusunda bireysel düzeyde hoşgörünün mevcut olduğu ancak kurumsal düzeyde bu durumu destekleyen politikaların yeterli olmadığı belirlenmiştir. Özetle, farklılık yönetiminin kurumlara çeşitli avantajlar sunduğu, ancak kurumsallaşma eksikliği ve liyakat esasına dayanmayan uygulamaların süreci sınırlandırdığı görülmüştür. Bu doğrultuda, kapsayıcı yönetim anlayışının benimsenmesi, farkındalığı artıran politikaların hayata geçirilmesi, aynı zamanda eşitlik temelli kurumsal düzenlemelerin geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Management of differences has become an important element that provides sustainability and competitive advantage to institutions in today's business world. Differences such as age, gender, disability, sexual orientation and ethnicity are handled differently in institutions. This situation directly affects employee commitment. It also plays a decisive role in institutional performance. Effective management of differences is not only a legal requirement but also a strategic imperative. In this research, the perspectives of human resources managers working in Isparta on diversity management were examined. In the study conducted within the framework of the phenomenological design, qualitative research method was used and semi-structured interviews were conducted with 25 human resources managers. The obtained data were analyzed through the MAXQDA 2020 program and divided into codes and themes. The research results revealed that although age differences increase information sharing, they can lead to conflicts due to lack of communication. Although it is stated that female employees contribute to cooperation and innovative processes, it has been determined that they are not sufficiently represented in leadership positions. Although there is awareness about the participation of disabled individuals in the workforce, it has been observed that sufficient support and arrangements are not provided at the institutional level. It has been determined that there is tolerance at the individual level regarding sexual orientation, but that policies supporting this situation at the institutional level are not sufficient. As a result, it has been observed that diversity management offers various advantages to institutions, but lack of institutionalization and practices not based on merit limit the process. In this direction, it is recommended to adopt an inclusive management approach, implement policies that increase awareness, and develop equality-based institutional arrangements.