Bir eğitim aile sağlığı merkezine kayıtlı diyabetes mellitus hastalarının alternatif tıbbi yöntemleri kullanmalarında yaşam kalitelerindeki bozulmanın belirleyici etkisi
Effect on quality of life of using complementary and alternative medicine in patients with diabetes mellitus
  1. Tez No: 563744
  2. Yazar: ALİ CANDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: ADDQoL, çörek otu, tarçın, diyabetes mellitus, herbal tedavi, ADDQoL, black cumin, cinnamon, diabetes mellitus, herbal treatment
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Diyabetes Mellitus Hastalarının Alternatif Tıbbi Yöntemleri Kullanmalarında Yaşam Kalitelerindeki Bozulmanın Belirleyici Etkisi Amaç: Bu çalışmada, diyabet hastalarının yaşam kalitelerini ADDQoL-19 (The Audit of Diabetes-Dependent Quality of Life-19) ölçeği ile değerlendirmek ve aynı zamanda hastaların yaşam kalitelerindeki bozulmasının tamamlayıcı ve alternatif tıp (TAT) kullanımlarındaki belirleyici etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, Şubat 2016-Temmuz 2016 döneminde Bağlaraltı Eğitim Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı 18 yaş ve üzerindeki 453 diyabet hastasına ADDQoL-19 ölçeği uygulandı. Hastaların sosyo-demografik özellikleri ve TAT kullanım durumları kaydedildi. Hastaların yaşam kaliteleri ile alternatif tedavilere yönelimleri arasındaki ilişki analiz edildi. Bulgular: Diyabet hastaları arasında TAT kullanım oranı %46,4 olarak bulundu. En sık tercih edilen yöntemler çörek otu (54.76%), tarçın (48.10%) ve zeytin yaprağıydı (25.71%). Son 12 ayda TAT kullanan hastaların yaşam kaliteleri kullanmayan hastalara göre istatistik olarak anlamlı derecede daha kötüydü (p=0.023). 'Fiziksel aktivite'(p=0,001), 'yemek yeme özgürlüğü'(p=0,002), 'içme özgürlüğü'(p=0,001) ve 'gelecekle ilgili kaygılar'(p=0,019) diyabetes mellitus hastalarında en çok olumsuz etkilenen konulardı. Sonuç: Diyabetes Mellitus hastaları arasında TAT kullanım oranı oldukça yüksektir. Özellikle yaşam kalitesi bozulmuş hastalar bu alternatif yöntemleri kullanmaktadır. Aile hekimleri hastaların TAT kullanımını sorgulamalı ve bu yöntemlerin medikal tedavilerin yerini alamayacağı konusunda hastalarını bilgilendirmelidirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Effect on Quality of Life of Using Complementary and Alternative Medicine In Patients with Diabetes Mellitus Objective: In this study, we aimed to evaluate the quality of life of patients with diabetes mellitus using the Audit of Diabetes Dependent Quality of Life-19 (ADDQOL-19) and to investigate the determinative effect of deterioration of life quality on complementary and alternative medicine (CAM) usage. Materials and Methods: During the study period, the ADDQoL-19 scale was applied to 453 diabetic patients aged 18 years and over who registered with the Baglaralti Education Family Health Center between February 2016 and July 2016. The socio-demographic characteristics and CAM usage of the patients were recorded. The relationship between the quality of life of patients and their tendency towards alternative treatments was analyzed. Results: The rate of CAM use among diabetics was 46.4%. The most preferred methods were black cumin (54.76%), cinnamon (48.10%) and olive leaf (25.71%). Patients using CAM in the last 12 months had at a statistically significant level worse quality of life scores than patients who did not use CAM (p = 0.023). 'Physical activity' (p=0,001), 'freedom to eat' (p = 0.002), 'drinking freedom' (p = 0.001) and 'future concerns' (p = 0.019) were the most negatively affected subjects in patients with diabetes mellitus. Conclusion: The use of CAM among patients with diabetes mellitus is quite high. Especially patients whose quality of life is impaired use these alternative methods. Family physicians should question patients' use of CAM and inform them that these methods should not be used in place of medical treatment.